”We will never stop! We will continue to worship”

Flere end 600 mennesker, både mænd, kvinder, børn og spædbørn, blev slået ihjel under massakren i St. Peters Lutheran Church d. 29. juli 1990. På trods af denne horrible og fuldstændig vanvittige oplevelse stod én ting klar for menigheden: ”Vi vil aldrig stoppe. Vi vil forsætte med at tilbede Gud – for Gud er god!”.

I søndags var biskoppens klare budskab til os, at Gud er god. Ligegyldigt hvilken dal vi går i, så går Han med. Mens jeg sad og lyttede til det frisættende budskab, faldt mit blik på de fine, farvede vinduer, som så fint dekorerer kirkens vægge. Nogle steder pibler lyset ind gennem farverne, og pludselig gik det op for mig hvorfor. Hullerne er ikke en del af dekorationen. Tværtimod! Det er skudhuller fra massakren i 1990. 

Pludselig blev jeg lamslået. Tænk engang. Trods kirkens fortid som slagmark, hvor uskyldige mennesker måtte lade livet, prædikes der hver søndag om håb, kærlighed, tilgivelse og forsoning.

Under borgerkrigen, som varede fra 1989-2003, blev en tredjedel af landets befolkning drevet på flugt. Ifølge det internationale regelsæt for krigsførelse er kirker og hospitaler sikre tilholdssteder under krig. Derfor søgte mere end 2000 mennesker tilflugt i St. Peters Lutheran Church. En tidlig morgen, før solen stod op, invaderede omkring 100 af regeringens egne soldater kirken.

Et vidne fortæller. ”Vi troede, de kom for at stille os spørgsmål”, han forsætter og siger ”Pludselig begyndte de at dræbe mennesker, og alle begyndte at skrige og forsøgte at gemme sig.”. Selv overlevede han kun, fordi han gemte sig under ligene.

Jeg har svært ved at forstå, at størstedelen af de mennesker jeg møder, arbejder sammen med og lovsynger med har erfaret krig, død og smerte på egen krop, og alligevel formår de at leve videre. 

For mig er dette et vidnesbyrd om, at uanset hvor umulig og kringlet min situation end må blive, så er Gud med – og kun Gud kan hele vores brudte hjerter. Jeg tror, jeg vil afslutte dette indlæg med biskoppens ord fra i søndags. ”Sammen med Gud er du stærk. Gud vil give dig kræfter til at fortsætte, så du ikke giver op.”

 Bedeemner:

  • At de mange ofre og vidner fra borgerkrigen må opleve Guds kærlighed, fred, tilgivelse og genoprettele
  • Bed for et fredeligt valg i Liberia d. 10. oktober 2017
  • Bed om fortsat fred i Liberia 

Guds fred,
Nanna

NB: Informationerne er givet af præst Isaac Dowah. Citaterne er omskrevet til dansk og er fra en artikel skrevet umiddelbart efter angrebet.

 

Del denne side

Nanna og Daniel Rindom Vad

Praktikant og volontør i Liberia, august 2017 - januar 2018

Seneste tags

Seneste kategorier