Drømmen om Amerika

Et af de gængse ønsker for liberianerne er at flytte til USA. Men hvad drømmer vi om? Og lever vi i nuet, der hvor vi er?

En af de første ting, jeg fik at vide om Liberia, var, at landet er meget fattigt. Ja, faktisk er det lige blevet kåret til verdens fattigste land, hvis man ser på den gennemsnitlige indkomst per indbygger. Én af de næste ting, som vi har fået at vide om liberianerne, er, at hos mange er der et generelt ønske om at flytte til USA. At blive amerikaner. Hvilket må formodes at hænge sammen med en drøm om økonomisk frihed. Faktisk er det sådan, at man i Liberia kan spille med i en form for lotteri, hvor hovedgevinsten er et statsborgerskab i USA.

Lige da jeg hørte dette, syntes jeg, det var utrolig trist, at en af de gængse drømme og ønsker blandt befolkningen er, at komme væk fra deres land, fordi man har en drøm om noget større for ens liv og tilværelse.  Men når jeg tænker nærmere over det, tror jeg let, at vi danskere kan falde i samme grøft. Måske det ikke lige handler om drømmen om Amerika, men måske i stedet om at få den bedste og flotteste uddannelse, at blive den bedste til det man er god til, at få drømmejobbet eller den perfekte kernefamilie. At opnå noget vildere og større, end det man har lige nu. Som en patient sagde til os på sundhedsklinikken i Totota: "I think all human are the same". Vi mennesker ligner nok mere hinanden, end vi i første omgang tror, på trods af de kulturforskelle der måtte være. Sikkert både på de gode og mindre heldige måder.

Jeg tror, vi alle kan lære noget mere af at være i nuet og glæde os over, hvor vi er lige nu. At blive brugt og tjene mennesker i det, vi hver især er gode til, og takke Gud for endnu en dag, som vi har fået lov til at stå op til.

Del denne side

Betina Lange Bech

Praktikant