Kvinderne har betydning for Liberias fremtid

Pigerne træder lidt i baggrunden og går mest for sig selv. Alligevel var det netop nogle af disse piger, vi skulle komme til at få den allerbedste snak med.

I den tid, vi har været i Liberia, har vi været så heldige at møde og snakke med en hel masse mennesker, og ved hvert enkelt møde føler vi, at vi får små dryp til større forståelse af landet.

Nogle møder har dog gjort særligt stort indtryk og har fyldt meget i vores bevidsthed og forståelse af landet efterfølgende. Ét af de møder, jeg aldrig vil glemme, var da Sara og jeg helt i starten af vores ophold var på lejr med LCL’s (Lutheran Church in Liberia) ungdomsgruppe.

Pigerne trådte i baggrunden

Humøret var generelt enormt højt på lejren med spil og sjov, og man kunne se, at de i ungdomsgruppen havde nogle rigtig gode relationer til hinanden. Det virkede til, at de også gik meget op i arbejdet i ungdomsgruppen og de har for eksempel stort set selv stået for hele genopbygningsarbejdet af det lejrområde (Camp Kpolopelleh), som vi befandt os på.

Det var dog meget drengene, der var frembrusende og synlige i fællesskabet, mens pigerne trådte lidt i baggrunden og gik mest stille for sig selv – en tendens som vi også har set flere andre steder i landet. Alligevel var det netop disse piger, vi skulle komme til at få den allerbedste snak med.

Kvinderne har været undertrykte

En eftermiddag mens drengene spillede fodbold, satte Sara og jeg os hen til 3 piger, da de kaldte os hen til dem for at snakke. Inden da havde vi knapt nok hørt dem tale, men vi blev mødt af 3 enormt kvikke og velreflekterede piger, som fik introduceret sig selv som Rachel Mulbah, Leesay Fassah og Evelyn Yarngo.

Det var enormt spændende for os at møde 3 unge kvinder, der havde så meget at byde på. De gik alle på universitetet og var i starten af 20’erne, og de kunne fortælle os en masse om, hvordan landet er gennem deres øjne.

For dem var Liberia først og fremmest et land, der har haft en del problemer, men samtidig også et land, hvor der er blevet gjort meget for at ændre på det. Pigerne kunne for eksempel fortælle, hvordan kvinderne førhen har været undertrykte i samfundet og slet ikke haft de samme rettigheder som mændene.

De har skullet lave alt det huslige arbejde med at lave mad, gøre rent, passe børn samtidig med at de også ofte har skullet stå for at styre familieforretningen. Derudover har man traditionelt i Liberia betalt brudepris til bryllupper, hvilket har fået mændene til at føle et ejerskab over kvinderne, og særligt Rachel fortalte os om, at mændene derfor mente at de havde ret til at gøre hvad end de ville med konerne, herunder også seksuelt misbrug. Samtidig ville mændene få alt i tilfælde af skilsmisse, og det gjaldt også børnene.

Optimisme for fremtiden

Ifølge Rachel, Leesay og Evelyn har det dog være skelsættende for ligestillingen i landet, at Liberia som det første afrikanske land i 2006 fik en kvindelig præsident, den forhenværende præsident Ellen Johnson Sirleaf. I hendes regeringstid blev der indført mange regler til at sikre ligestillingen, for eksempel et forbud mod at betale brudepris samt juridisk sikring af, at ejendelene skal deles ligeligt ved tilfælde af skilsmisse. Disse ting har haft stor betydning for de 3 piger, og da vi spurgte ind til deres egne oplevelser, fortalte de, at de følte sig respekterede helt på samme niveau som drengene.

Der er dog stadig en del problemer med ligestillingen, og når man ser på statistikkerne, ser det ikke særlig godt ud for Liberia. Men at kunne høre optimismen fra den unge generation gav meget håb for fremtiden.

Kvinderne skabte fred

Kvindernes rolle i historien er dog heller ikke helt til at se bort fra, da det især var kvinderne, der gjorde en enorm indsats for at få stoppet borgerkrigen for knap 20 år siden. Det var ovenikøbet kvinder fra den lutherske kirke, som startede hele bevægelsen, og de første møder fandt sted lige her på compounden, hvor vi bor. Det er ret vildt at tænke på!

Alligevel er det som om kvinderne juridisk er kommet på samme niveau som mændene, men nu skal kulturen så bare til at følge med. Faktisk er kvinderne ved at være lige så godt uddannede som mændene, men nu mangler de bare troen på, at de kan det samme som mændene kan.

Voldtægt er et stort problem

Et af landets store problemer, som Rachel, Leesay og Evelyn påpegede, er for eksempel voldtægt og seksuelt misbrug. Heldigvis, siger de, er der dog meget snak om dette problem og om ”female empowerment” generelt. Når pigerne fortalte om landets interne debat, lød det meget, som hvad vi kender hjemme fra Danmark, og det var overraskende for os at høre, at det var nogle af de samme diskussioner, de har haft hernede. Bl.a. syntes Rachel, Leesay og Evelyn det forkasteligt, at nogle i samfundet argumenter for at pigerne selv lægger op til voldtægt med deres påklædning, hvor de påpegede at der også ofte sker voldtægter af børn, som på ingen måde kan have skyld i det selv.

En smuk fremtid for Liberia

På trods af de forskellige problemer i Liberia, udtrykte de 3 piger en enorm kærlighed til deres land. De elsker Liberia, og det er deres hjem uanset hvad. Med de udfordringer, de oplever, må de som den unge generation være dem, der påtager sig ansvaret for at forbedre landet. De er meget bevidste om, at de er fremtiden, så hvis der er noget, der skal ændres, så må de selv være klar til at kæmpe for det.

Hvor man ser, at mange i landet ønsker at komme til Amerika og få et bedre liv, så var de 3 pigers største ønske at tage ud i verden og få en god uddannelse, for så komme tilbage og hjælpe med at bygge landet op. Vi kunne ikke undgå at blive helt rørte over deres engagement og hvor meget de ønskede at kunne skabe den forskel i landet, der er brug for.

Med sådan nogle unge stærke kvinder vil fremtidens Liberia forhåbentlig blive et skønnere og endnu smukkere land, end det er i dag.

/Christina

Tags

Del denne side

Christina Rønne Sørensen

Christina er Christian Culture Traveler i Liberia sammen med Sara Vogt Hansen fra september til december 2021. Her er de frivillige i LCL (the Lutheran Church in Liberia), hvor de hovedsageligt skal tage del i OVC-projektet, der hjælper udsatte børn, samt være hjælpelærere på en af kirkens skoler.

Seneste kategorier