Sådan blev vi (næsten) ægte liberianske kvinder

If you wan't to be one - dress like one.

Hverdag i Afrika Liberia

En stor del af livet i Liberia foregår på markedet. Det er her, hvor den primære handel foregår, og langt størstedelen af befolkningen køber alt, hvad de skal bruge på markedet.

Selvom vi ikke gør alle vores indkøb der, så kommer vi ofte forbi de små boder, som er at finde overalt, og en gang imellem tager vi også på markedet, primært for at opleve hvordan det er. Det er altid noget af en oplevelse, og selvom vi har prøvet det et par gange, så vænner vi os nok aldrig helt til den hektiske stemning, med folk der handler, dyttende køretøjer og megafoner, der råber ud om, hvad der sælges i boderne.

STEDET til at købe lappa’er

Vores seneste oplevelse på markedet var, da vi sammen med Elisabeth og Garmai var på Waterside-markedet for at købe lappa’er. Lappa er det, de kalder de farverige stykker af bomuldsstof, som bliver brugt til alverdens ting. Ofte går kvinderne med en lappa slået omkring livet som en nederdel (hvilket de kalder en wrapper), og stoffet bruges også til at hænge i døråbninger eller til at bære spædbørn på ryggen.

Kvinderne får også lavet de fineste afrikanske kjoler af lappa’er, og sådan nogle havde Sara og jeg sat os for at få lavet. Godt nok fik vi også lavet kjoler til det bryllup, vi var til, men vi kunne godt tænke os nogle, der er helt, som vi selv har ønsket det, både med stof og design. Vi gik derfor på jagt på markedet for at finde de helt rigtige lappa’er til vores kjoler. Waterside er et af de største markeder i landet og siges at være STEDET til at købe lappa’er.

Fisk i det fri og lappa’er i stakkevis

Da vi ankom til Waterside kunne vi se, hvordan boderne blev tættere og tættere, som vi kom længere ind, og mængden af folk steg også. Vi kom forbi alverdens slags boder. I én afdeling af markedet var der en masse tøj – primært genbrugstøj fra Europa - som enten hang fra de farverige parasoller eller lå i bunker på trillebøre.

Der var også utallige boder med mad. Der var ris, lokal frugt og grønt, chili (som de bruger MEGET af i deres mad) og fersk kød og fisk, der giver hele markedet en ret så markant lugt, og desuden bare ligger frit ude i varmen uden nogen form for indpakning.

Og så var der selvfølgelig butikkerne med lappa’er. Vi gik fra den ene butik til den anden, hvor der var massevis af lappa’er stablet i stakke højere end os selv. Med så mange lappa’er var det svært at overskue alle de forskellige mønstre, men sælgerne var søde til at hive enkelte lappa’er frem og vise andre lignende. Det lykkedes os at finde nogle rigtig fine lappa’er med flotte og farverige mønstre, der er typiske for stilen her i landet, som vi nu glæder os til at vise frem.

Dressed up African Style

Få dage efter vi havde været på markedet, gik vi til skrædderen, og der fik vi udvalgt hvilket design, vi kunne tænke os til kjolen, og nu venter vi spædte på at se, hvordan resultatet bliver.

Vi fik også skrædderen til at klippe og sømme kanten på nogle andre lappa’er, så vi kan bruge dem som wrappers, og dem har vi allerede taget i brug. Vi følte os (næsten) som ægte liberianske kvinder, da vi mødte op til andagt i det afrikanske dress, og de andres reaktion var også herlig. De var meget fornøjede over at se os i liberiansk tøj og hjalp glædeligt med at vise os, hvordan man også kan binde stof om hovedet, som kvinderne ofte gør til festlige begivenheder.

Tags

Del denne side

Christina Rønne Sørensen

Christina er Christian Culture Traveler i Liberia sammen med Sara Vogt Hansen fra september til december 2021. Her er de frivillige i LCL (the Lutheran Church in Liberia), hvor de hovedsageligt skal tage del i OVC-projektet, der hjælper udsatte børn, samt være hjælpelærere på en af kirkens skoler.

Seneste kategorier