Glimt af håb for kvinders forhold i Etiopien

På hvert gadehjørne står en pige eller ung kvinde. Ofte på min alder eller yngre. Og venter. Med halvbøjet ryg og trist mine. Her står de og venter på at sælge deres krop. Efter mørkets frembrud har Addis Ababa forvandlede sig fra en religiøs fæstning til et bordel. Det største overdækkede marked i Afrika har ligeledes forvandlet sig til Afrikas største marked for prostitution. Blikskurene, hvor pigerne arbejder, ligger klods op af hinanden. Nogle døre er åbne, hvor pigerne sidder i døråbningen og venter. Andre døre er lukkede…

Dette er beskrivelse af min oplevelse fra en outreach med Win Souls for God, hvor vi kørte rundt i Addis Ababa efter klokken 9 om aftenen og blandt andet kørte hen til Merkato (Afrikas største overdækkede marked) og rundt i Piassa, som er det område, hvor Win Souls holder til og arbejder med gadebørn. Det var en hjerteskærende oplevelse og i dyb kontrast til Addis Ababa i dagtimerne, der emmer af religiøs dedikation, ydre fromhed, men også varme og gæstfrihed! Men ikke desto mindre er prostitution virkelig udbredt her, og Merkato skulle efter sigende stå for den største samling af bordeller i hele Afrika(1), og i tillæg til det er prostitution meget  synligt om aftenen i næsten hver eneste bydel i Addis Ababa. Det er så udbredt, at nogen siger, at der i alt er 150.000 prostituerede i byen, men der er ingen præcise og officielle tal på området(2). De prostituerede er høj grad teenagepiger, og forholdene som de arbejder under, er ganske kummerlige. Prostitution er i forvejen det erhverv med flest voldstilfælde og nok også et af de erhverv med mest stigmatisering globalt set, og muligvis et godt bud på det erhverv, der generelt har dårligst arbejdsforhold. Det kan bestemt ikke forventes at være bedre i Etiopien, hvor der er mange kønssygdomme, meget ydre fromhed, stigmatisering og udnyttelse af socialt udsatte kvinder og  piger, utrolig meget vold i parforhold(3) og en omskærelsesprocent på piger, der ligger på 74 %(4).
Derfor er det selvsagt ikke et erhverv, som du påtager dig af lyst, og årsagerne hertil er tragiske. De hænger tæt sammen med urbaniseringen, hvor mange kommer til Addis Ababa for at søge lykken. Nogle er trafickkede hertil med løfter om et andet job. Andre bliver samlet op på busstationen, når de ankommer af nogle, der først tager sig af dem og giver dem et sted være, og så beder pigerne om at gøre noget for dem, når de føler, at de står i gæld til dem.
Ellers er generel fattigdom en kæmpe årsag, og du kan enten være på gaden for at tjene penge til dig selv eller din familie.  Som prostituerede i Piassa og området deromkring tjener man ifølge medarbejderne fra WSG kun 10-15 danske kroner pr short-time besøg, men forhold til de indtægtsmuligheder som uuddannede kvinder ellers har i Etiopien, kan det synes som mange penge. De singlemødre, som vi mødte i My Sisters, tjente, hvad der svarede til 300-400 kroner om måneden, og generelt er arbejdsløsheden så massiv i Etiopien, at det er svært blot at få et job. Disse livsmuligheder skaber selvsagt desperation, og det fører ikke blot til at ens egne grænser skrider for at sikre ens egne overlevelse, men også at man bliver yderst sårbar og dermed lettere at udnytte.
De jobmuligheder, der er for socialt udsatte kvinder (og mænd), er derfor yderst begrænsede og virkelig mange etiopiske kvinder tager til Mellemøsten for at arbejde som pige i huset, hvor de ofte bliver udsat for kummerlige arbejdsforhold; elendig løn, massivt overarbejde, konfiskering af pas, seksuel udnyttelse og i visse tilfælde drab. Andre ender også her i prostitution (5). Mens jeg var i Etiopien så jeg også tilfældigt på min Facebook, at Amnesty havde startet en underskriftindsamling for at lægge pres på Libanons regering for at sikre de etiopiske kvinder, der emigrerede dertil bedre arbejdsforhold. Det ramte mig , da jeg kender til børn i børnehaven i My Sisters, hvor vi arbejder, der p.t er forældreløse, fordi deres mor er emigreret til Mellemøsten for at arbejde, og hvis hun ikke kommer tilbage, bliver de ved med at være det. Desuden viser et studie, at 50 % af alle tilbagevendte etiopiske migranter er Human Trafficking-ofre, hvilket giver en god indikation af, hvad denne emigration ofte er et udtryk for (6).

Dog sker der modsat også ting i Etiopien, som giver mig håb for kvindernes situation både på et højere samfundsniveau i kraft af, at de har fået en regering med lige kønsfordeling! Det er virkelig overraskende, at det kunne ske med de forhold for kvinder, som jeg har beskrevet taget in mente. Men det er fantastisk, at det er sket, og man diskuterer nu emner som partnervold. Desuden er diverse undertrykkelsesformer af kvinder blevet kriminaliseret. På Mekane Yesus seminariet i Addis Ababa, var jeg også med til en fejring af kvindernes kampdag. Både mænd og kvinder deltog i det, men det var kvinderne, som stod for det. Her hyldede man kvindernes evne til at lede, og man glædede sig meget over den nye regeringssammensætning og den ændrede dagsorden, som det havde medført.
Men hvad der har indgydt mig mest håb, har dog været at se, hvordan pigernes liv er blevet ændret på Deborah-centret. Deborah-centret er et projekt i WSG, hvor tidligere prostituerede i alderen 16-24 år får et hjem, en sammenhæng, mulighed for uddannelse og mulighed for at få et nyt liv, som de selv har udtrykt det. Her gennemgår pigerne virkelig en transformation. Det blev ekstra tydeligt for os ovenpå, at vi fik lov at følge en spritny pige på Deborah-centreret vores sidste halvanden måned. Da hun ankom midt i vores ophold, var hun tydeligt medtaget, undgik øjenkontakt og stirrede trist ned i jorden, men i løbet af den halvanden måned, som vi fik lov at følge hende, blev hun meget mere socialt interagerende, og hendes søde smil begyndte virkelig at vise sig! Desuden tog hun socialt ansvar for at inkludere de nye piger, som ankom en uge, før vi tog hjem.  
Generelt har har været absolut fantastisk at møde pigerne og derigennem møde nogle af de sødeste, mest imødekommende, lattermilde og sprudlende piger, som jeg kender. Jeg ser Gud meget tydeligt i det, som han har gjort i deres liv, og jeg ser Gud ligeså tydeligt i dem og deres væremåde. Så Deborah-centreret, arbejdet der og pigerne i sig selv er de meste klare glimt af håb, som jeg ser i den aktuelle situation. For her kan jeg se, at der faktisk er mulighed for at Gud kan ændre liv, hele og give nye muligheder.

Noter/Kildeliste

  1. https://www.tesfanews.net/ethiopias-capital-home-to-the-largest-collection-of-brothels-in-africa/

  2. https://allaboutethio.com/sex-trade-in-ethiopia.html

  3. En FN-analyse fra 2006 angiver, at etiopiske kvinder er de mest udsat for partnervold i wold. Ifølge et studie fra WHO i 2005, som vist er et af de studier, der ligger til grund for konklusionen, har henholdsvis 59 % og 49 % af alle etiopiske kvinder været udsat for seksuel vold og fysisk vold i

  4. file:///C:/Users/user/Downloads/FGMC_ETH.pdf

  5. https://www.tesfanews.net/ethiopias-capital-home-to-the-largest-collection-of-brothels-in-africa/

  6. https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-019-6395-z

Del denne side

Elisabeth Tveit Nielsen

CCT