Vi tog til forældre-/lærermøde i Yekepa

Der er sommetider meget langt mellem skolesekretariatet og kirkens skoler. Derfor tog vi til Yekepa, hvor forældrene er engagerede, men ikke har råd til at betale for børnenes skolepenge.

I sidste uge tog vi, Philip, Joseph og jeg, en tur til Ganta og derefter til Yekepa, som ligger i den nordøstlige del af Liberia.

I skolesystemet har vi sat en plan op, sådan at vi her fra hovedkontoret kan komme rundt til vore skoler og deltage i forældre-/lærermøder.

Kommunikationsvanskeligheder

Det er helt klart, at der er udfordringer med hensyn til kommunikation. Især når det drejer sig om ting og sager, som bliver besluttet eller foreslået her fra vort kontor i Monrovia.

Før oplysningen når forældrene, har den allerede været igennem flere personer, og det er ikke altid, at det forældrene hører, er hvad der blev sagt herfra!

I nogle af tilfældene ser skolelederen sig ikke rigtig som en del af skolesystemet. Derfor er det rigtig nemt at bruge os som the bad guys —når der er noget, som ikke rigtig er nemt at sluge, så bliver det ofte, at ”det har skolesystemet altså besluttet og bestemt.”

Derfor er det rigtig vigtigt, at vi mødes med forældrene sammen med lærerstaben og skolelederen.

Svært at betale skolepenge uden løn

I Yekepa var forældrene rigtig godt repræsenteret og spørgelystne, og interessen for skolen var stor.

De fleste forældre havde problemer med størrelsen af skolepengene. Og det er virkelig et alvorligt issue – og ikke kun i Yekepa. For de fleste af forældrene i denne del af Liberia har ikke lønnet arbejde. De forsørger deres familie med, hvad de kan dyrke på deres farm. Dette er hårdt fysisk arbejde og resultatet i hårde kontanter er meget begrænset.

På den anden side så kan ingen jo køre en skole uden penge. Og når lærerne ønsker mere i løn, og forældrene ønsker at betale mindre i skolepenge, ja, så har vi virkelig en udfordring, for pengene kan jo kun komme fra forældrene. Med mindre at nogle af børnene kan få et stipendium på en eller anden måde—og dette er netop, hvad rigtig mange forældre håber på. Men disse stipendier skal jo komme et sted fra, og det er netop udfordringen—især når der er to udlændinge, der arbejder med skolesystemet. Så har nogle af forældrene (og sandelig også lærerne) forventninger om, at penge kan komme udefra og hjælpe dem!

 Og i sandhed, det er ikke nemt at stå og prøve at overbevise forældrene, om at uddannelse altid og overalt er dyr; at det er en prioritering, de bliver nødt til at foretage, når der f.eks. sidder en far med fem børn, der alle går i skole, og hverken faderen eller moderen har lønnet arbejde. Hvordan folk overlever i det her land er ind imellem et kæmpe mysterium for mig …

På tur i det liberianske landskab

Vi fik lige en skøn mulighed for at besøge området i Yekepa, hvor man i 1980’erne havde gang i jernmalmminearbejdet. Det var særdeles interessant at se stedet igen! Nu foregår minearbejdet et andet sted, men nogle af de gamle maskiner står stadig og ”pynter” i landskabet!!

At køre en tur på Liberias landeveje er aldrig en kedelig affære!! Det er helt utroligt, så opfindsomme folk kan være for at blive i stand til at transportere så mange forskellige ting og sager som muligt!!

Her har en høne og en ged fået plads på bagklappen af bilen! Det endte dog med, at geden faldt ned – og jeg tror faktisk ikke, den overlevede den hændelse!

Tags