Den kvindelige vejarbejder

Vi er skabt i Guds billede. Men alligevel forskellige som mænd og kvinder. Tanker om køn og ligeværd fra gadebilledet i Addis Ababa.

Dækket til af gule kansasdragter, stråhatte og tørklæder om munden er det næsten ikke til at se. Men silhuetten af den spinkle kropsform og en enkelt stråhat, der lettes og afslører opsat hår, bekræfter det. En gruppe kvinder graver ud, skovler sten og spreder sand til renovering af asfaltvejen. I Danmark er vi vant til, at fysisk hårdt arbejde er noget, der primært varetages af mænd. Derfor vækker det til eftertanke, når det er et hold af kvinder, små som etiopiske kvinder er, der laver vejarbejde her i Addis Ababa. Ligesom når skraldevognen – en enorm trillebør – triller forbi på vejen, besværet skubbes rundt af en gruppe kvinder, der indsamler skraldet. To erhverv, vi i Danmark forbinder med mænd.

Efterfølgende vækker det harme, når vi hører, at årsagen til, at det er kvinder, der udfører arbejdet, er, at lønnen til dem som daglejere er lavere end til mænd. 

Det står i skarp kontrast til, at der i dette land med ellers meget traditionelle kønsroller, lige er udnævnt en kvindelig præsident, Zahle-Work Sewde. Samtidig er halvdelen af regeringen nu kvindelige ministre. Det er forandring, der vækker positive reaktioner, ikke mindst blandt kvinder her i landet, og vi håber da også, at forandringerne i toppen vil nå ned. Helt ned til lønniveauet for vejarbejderen. 

De mange kvinder i regeringen er blot en af mange forandringer, som den nye premiereminister, Dr. Abiy, har stået i spidsen for. Forandringer, der bringer håb hos de almindelige etiopere. 

For os er det spændende at følge med i udviklingen, som ser ud til at gå i en positiv retning - for både kvinder og mænd.

/Katrine

Læs en artikel om alle kvinderne i regeringen her

Læs en artikel om den nye kvindelige præsident her

 

Tags

Del denne side

Katrine og Christian Holmgaard

Missionærer i Etiopien

Seneste kategorier