Gud være lovet

Troen på Gud fylder meget i de daglige samtaler i Etiopien. Hver gang, vi hilser på nogen, er svaret nemlig ”Vi har det godt, Gud være lovet”.

I den etiopiske kultur, som i mange andre lande med varmt klima, er det meget vigtigt at hilse. Og der bruges lang tid på det. Der spørges til helbred, til fred, til familiens helbred, til enkeltpersoner i familien, til jobbet, hvordan det går og ja, så kan man spørge igen et par gange til den person, man taler med. Det gængse svar til alle spørgsmålene er ”Gud være lovet” med flere eller færre detaljer om det specifikke emne.

Som dansker er det slående, at Gud nævnes så meget, og at han får æren for, at vi har det godt, at det går godt på arbejdet osv. Vi tør næsten ikke forestille os, hvordan folk ville reagere i det sekulariserede Danmark, hvis vi svarede ”Det går godt, Gud være lovet”, når nogen spurgte ”Hvordan går det?”. Vi tror, at svaret ”Gud være lovet” også siger noget om den stærke indflydelse, den etiopisk-ortodokse kirke har og har haft på landet her siden dens begyndelse i 300-tallet. Det er helt naturligt at tro på en gud – kristen eller muslim - og sekulariseringen har ikke vundet det store indpas endnu.

Det er meget fantastisk at blive mindet om, at det er Gud, vi skal lovprise i det daglige, når vi har et godt helbred, der er fred i vores familie og land, det går godt med arbejdet osv. Det er let at glemme i en travl hverdag, hvor vi tager mange ting for givet og fristes til at tænke selvfølgelig er der fred, selvfølgelig har vi det godt. Men det er Gud, der skal have æren.

Christian og Katrine

Tags

Del denne side

Katrine og Christian Holmgaard

Missionærer i Etiopien

Seneste kategorier