Første skoledag - og gensyn med det etiopiske administrative system

Det er godt at være tilbage i vores andet hjemland!

Kære venner

Første skoledag er en stor dag i ethvert barns liv, og sådan var det også for Lotte og mig i dag. Efter en kort introduktion til det indlæringssystem, Growing Participation Approach (GPA), der benyttes på sprogskolen, gik det løs med de første lektioner. Lotte er eneste elev på trin 1 i Afaan Oromoo, som er det sprog, der tales af Oromo-stammen, i hvis område vi efter planen kommer til at bo fra omkring den 1. december. Jeg er kommet i en klasse på tre elever på trin 2B i amharisk, men de to andre var der ikke i dag, så vi fik begge ene-undervisning.

Med en flok dygtige og søde lærere og medstuderende fra USA, Portugal og Sydkorea kan det kun blive både godt og spændende, men det bliver nok også lidt udfordrende – specielt for mig. GPA drejer sig i høj grad om at lære ved at lytte, og jeg har i udpræget grad nemmere ved at lære, når jeg ser ting – og helst på skrift.

I torsdags var Lotte og jeg i lufthavnen for at hente de tre tønder, vi havde pakket med diverse ting, som vi ikke lige kunne slæbe med i kufferterne. Det foregik helt på samme måde, som da vi ankom til Etiopien for 16 år siden: Der er utroligt mange ting, der skal registreres, stemples, kopieres og betales, men efter 4½-5 time, hvor vi var forbi i hvert fald otte forskellige skranker (nogle af dem flere gange), fik vi heldigvis det hele med hjem, en oplevelse rigere og ca. 700 kr. fattigere, som vi måtte betale i told for nogle af vores ejendele, herunder vores dyner.

I dag efter skoletid var jeg så med Getachew (vores assistent her i Addis Abeba) hos vejmyndighederne for at få udstedt et kørekort. Selv om kopierne af mit danske kørekort og pas allerede var certificerede og legaliserede ikke bare hos Udenrigsministeriet i Danmark, men også på den danske ambassade i Etiopien og hos de etiopiske immigrationsmyndigheder, viste det sig, at det ikke helt var nok. Der manglede lige et stempel fra et lokalt autentifikationskontor, og da vi kom dertil omkring kl. 13.30, fik vi at vide, at man umuligt kunne nå at blive ekspederet inden lukketid, hvis ikke man var der fra morgenen af. Så nu ved Getachew, hvad han skal lave i morgen …

Ellers er vi ved at være landet, og hverdagen med blandt andet repræsentative opgaver for Promissio er begyndt at melde sig. I morgen eftermiddag skal jeg med til åbningsceremonien for et flere dage langt nationalt rådsmøde for Mekane Yesus-kirken, og på onsdag skal jeg til grundstensnedlæggelse på kirkens seminarium, som ligger ret tæt på, hvor vi bor.

Tak for forbøn og medleven fra Danmark!

 Bed for:   

  • vores tre sønner i Danmark

  • at det må gå godt med at lytte sig til sprogindlæringen

  • at Lotte må komme godt i gang med at skrive på sin masteropgave

  • at byggeriet i Robe meget snart må kunne begynde

 Tak for:            

  • at vi er blevet taget rigtig godt imod af kolleger og samarbejdspartnere og af personalet på sprogskole

  • at de praktiske ting falder på plads stille og roligt

  • at Robert har fået solgt vores bil i Danmark

  • at vi er sunde og raske

19. august 2019 / Bjarne