Glædelig jul fra Etiopien

Der er ikke umiddelbart meget dansk julestemning over gadebilledet i Robe sådan en decemberdag, hvor solen bager fra en skyfri himmel, og julepynt skal man også lede længe efter.

Jul i Etiopien ser slet ikke ud som i Danmark. Enkelte steder har et elektronisk juletræ ganske vist sneget sig ind i butiksudsmykningen, men ellers bærer bybilledet tydeligt præg af, at julen her først falder to uger senere end i Danmark, og af at man i Etiopien fejrer jul, når det er jul, og ikke en måned eller mere i forvejen. Det hører naturligvis også med til historien om den manglende julepyntning, at Robe er en primært muslimsk by.

I skrivende stund er vi i Addis Abeba, og i aften flyver vi til Danmark for at være der de næste fire uger. Selv om skiftende corona-restriktioner måske også kan have taget toppen af julestemningen i hvert fald for nogle i Danmark, forbereder vi os derfor på et mindre kulturchok, når vi lander i Billund i morgen.

Men hvad er rigtig julestemning? Her i Etiopien er der rigtige (levende!) æsler med i krybbespillene, og man kan købe både røgelse og myrra, hvis man vil gøre lidt ekstra ud af det. Det kan være (meget) varmt, men det er helt sikkert mere autentisk end en ”rigtig” dansk jul med juletræ, julemænd og måske endda sne.

Budskabet om, at Gud blev menneske, at Jesus kom til jorden for at dø for os, så vi kan leve med Ham, afhænger heldigvis ikke af, hvilken stemning vi pakker det ind i. Det budskab er det samme, om æslerne er fyldt med halm eller er af kød og blod, om det er 25 grader varmt eller frostvejr, og om landet er lukket ned af corona-restriktioner eller ej – og det holder!

I julesalmen ”Det kimer nu til julefest”, synger vi: ”Nu tændtes lys i skyggers land.” Det gjaldt, da Jesus blev født for over 2000 år siden, og det gælder stadig i dag. Det lys, der blev tændt i den første jul brænder stadig i Danmark, i Etiopien og hvor du ellers måtte befinde dig, og det er der ingen, der kan slukke.

Glædelig jul!