Kirkevækst skaber store behov

Vi har været rundt i de to distrikter i Bale, som hedder henholdsvis East Bale Parish (på størrelse med Danmark og uden asfaltveje) og Delo Mena Parish (ca halv størrelse af Danmark og uden asfaltveje.

Overalt er vi blevet modtaget med en taknemmelighed, som vi ikke selv synes, vi fortjener. Vi kommer bare og snakker med ledere og ansatte i menighederne og hører, hvordan de har det. Men det, at blive set af folk, der kommer langvejs fra, er betydningsfuldt for menighederne.

Næsten alle steder er der en fantastisk vækst i antallet af medlemmer. Både muslimer og ortodokse tager imod Jesus som deres personlige frelser. I går var vi på besøg på et outreach i vores nabo-by Goba. Vi blev varmt modtaget i et hus af en meget ringe standard. Væggene er lerklinede og indvendigt delvist beklædt med aviser, hvor presenningen ikke rakte. Rummet er lille, men hjerterne hos evangelisten Nati og den frivillige evangelist Chernet er store. De kunne fortælle, at ud af deres 23 medlemmer er 8 kommet til tro i denne uge. Dette har vi hørt om mange steder de seneste par uger. Det er som om Guds lysestage står lige her i Bale lige nu! Dette på trods af et stærkt dominerende muslimsk flertal i befolkningen, mellem 90 og 99 % i gennemsnit. Døren er lige i dette øjeblik åben på vid gab for evangeliet!

Med denne vidunderlige kirkevækst følger der også store udfordringer. Så store, at det ikke bare påvirker vores nattesøvn og tankevirksomhed, men også kirkeledernes, som i den grad er på overarbejde.

  • Kirkebygninger bliver for små til de mange nye troende.
  • Der er for få og for dårligt uddannede evangelister og præster til oplæring af nye i troen.
  • Der er for få evangelister til at kunne åbne nye outreaches, selv om det efterspørges. En evangelist koster et sted mellem 200 og 400 kr pr måned.
  • Man har ikke råd til at købe jord til kirkebygning, selv om 600 m2 mange steder kan købes for det, der svarer til 14.257 kr.
  • Hvis man endelig får købt en grund mod alle odds, har man ikke råd til at hegne den ind. For en grund på 600 m2 koster hegnet cirka lige så meget som grunden.
  • Penge til kirkebyggeri: Man er ikke kræsen og krævende. Der skal bare være et blikskur til at begynde med. Men selv det koster penge – måske cirka 7.000 kr – og så skal der lige graves latriner.
  • Ofte skal der ansættes en vagt, så man ikke risikerer at muslimerne brænder kirken af. Ca. 200 kr om måneden.
  • Mange steder er der ikke veje, så man kan tage bussen. Så må man leje en motorcykel med chauffør for at komme ud til et outreach eller en menighed. Det kan koste op til 150 kr tur/retur. Denne udgift skal dækkes af evangelistens egen private lomme… Man har ikke råd til at købe motorcykler til evangelisterne. Sådan en koster pt cirka 20.000 kr.

Jeg kunne blive ved. Det lyder som en lang klagesang, men det er det ikke. Heller ikke selv om vi hører om forfølgelser såsom stenkast på kirker, udelukkelse fra handelslivet, stræben efter kristnes liv og meget andet. For som Roobsaan i Warree langt ude på landet siger: ”Disse ting regner vi ikke som udfordringer, men som velsignelser. For vi forfølges på grund af Jesus, og det er en ære!”

Alt dette skriver jeg, fordi vi dels er så uendeligt taknemmelige over at få lov at stå sammen med etiopiske kirkeledere midt i denne fantastiske kirkevækst. Dels er vi sammen med dem frustrerede over, at hvor der er så åbent for evangeliet, kommer det stort set altid tilbage til pengemangel, når vi ser på, hvad hindringerne er.

Kære danske venner: Vi har simpelthen brug for en seriøs pengeindsprøjtning lige nu til ”Det bedste til Muslimerne.” Det er nu, der skal smedes! Jernet er varmt lige nu! Denne bøn til jer kommer fra hele hjertet hos os begge. Vi kan ikke følge med. Hjælp os. Stå sammen med os. Ikke bare ved at følge med. Ikke bare ved at bede, men også ved at være villige til at være svar på egne bønner. Se på min liste med priser og bestem dig for, hvad du gerne vil dække. Send pengene til Promissio, og mærk dem ”Det bedste til muslimerne”. Tak til jer, der overvejer dette seriøst!

 

Takkeemner:

-  At evangeliet er i stærk vækst i Bale, Etiopien.

-  At de lokale kirkeledere er klar til at smøge ærmerne op.

Bedeemner:

-   At etiopiske kirkeledere må kræfter, kærlighed og visdom til at klare arbejdet.

-  Det samme for Bjarne og mig.

-  At der må kunne blive penge til at kirken kan vokse sig stor – at pengemangel ikke bliver hindringen.

-  At vi hver især må være villige til at bidrage med det, vi rent faktisk kan.

/Lotte

Tags