Tanker og dagligdagsoplevelser fra Agnete

Lottes forældre, Agnete og Carl Larsen, er lige nu på besøg hos Lotte og Bjarne i Etiopien. Her hjælper de til med Mana Galataa. 

Af Agnete Larsen (Lottes mor)

Jeg sidder udenfor og skriver under en skyfri himmel med sol. Når solen går ned i Etiopien, kan temperaturen skifte fra 22 grader til 5 grader i løbet af natten. Vi har nu været her noget tid og er så småt ved at vænne os til det hele.

Turbulent ankomst

Jeg tænker tilbage på vores turbulente ankomst. Efter en lang flyvetur og 32 timers ventetid skulle vi med indenrigsflyet fra Addis Ababa til Robe, men vi måtte vende om på grund af tåge. Heldigvis var vores svigersøn Bjarne i Addis Ababa den dag for at arbejde, så han fik os indlogeret til næste morgen, hvor vi kunne komme det med næste fly. Hjemme fra Danmark havde vi bagagen godt pakket (108 kg!) med elektrisk materiel, VVS-ting, danske fødevarer og slik – alt hvad der var brug for.

Det var et dejligt syn endelig at se Mana Galataa! Det er et stort og flot byggeri. Da Lotte og Bjarne flyttede ind d. 4. november, var der ikke noget vand, men nu får vi heldigvis vand fra naboen. De har begge to rigtig meget at se til – Lotte har bagt en masse, ordnet have, tegnet haveplan og kalket badeværelser. Etiopierne går ikke vist ikke så meget op i udseende, men det er blevet rigtig flot, efter at Lotte har været i gang. Bjarne har været en masse i Addis Ababa og arbejdet med den nye medarbejder Tesfaye Thomas. 

Vi hjælper, hvor vi kan

Min mand og jeg kan heldigvis også hjælpe til og forsøger at gå til hånde efter bedste evne. Carl, som snart bliver 84 år, har lavet aftræk til to emhætter, og han har monteret spejllamper, toiletrulleholdere og meget andet elektrisk. Selv har jeg syet gardiner og lært pigerne, der hjælper til i huset, at lave bankekød og bage kanelsnegle. De er meget lærevillige og noterer opskrifterne på Amharisk. Det er sjovt.

I nat gik strømmen til huset, og den er ikke kommet tilbage endnu. Her til morgen måtte Yerush så kværne kaffebønner manuel, så vi kunne få kaffe. Bjarne var oppe kl. 02.00 for at ordne noget med vandbeholderen, og så fandt han begge vagter sovende (de må sove på skift). De har nu fået en skriftlig advarsel.

Kvinden der var i fængsel, fordi hun var kristen

Til sidst vil jeg nævne noget, som har rørt mig dybt. I onsdags havde vi besøg af Yadeshi (skoleinspektør i Dodala). Hun skulle hilse på Carl og jeg. Hun er en fantastisk kvinde, som sikkert er kendt af en del i Danmark. Hun fortalte om sin tid i fængsel for 20 år siden, hvor hun blev anholdt og fængslet af kommuniststyret i 9 år, fordi hun var kristen. Da hun blev løsladt, kunne de ikke finde nogle anklager mod hende! Hun havde 2 små børn på 2 og 3 år, der måtte vokse op uden en mor og en gang imellem besøge hende i fængslet. Yadeshi er stadigvæk meget påvirket af det, når hun fortæller om det. Hun fortalte at det var nogle meget barske år, men at Gud holdt hånden over hende, så hun kunne klare det. I dag er hun skoleinspektør og "besøgsven" i fængslet. Tak for hende.

Vi glæder os til flere stunder, og vi beder om forbøn for byggeriet, Lotte, Bjarne, Carl og jeg.