Jeg mødte min brors morder i vejgrøften

Isaac’s bror blev dræbt af Charles Taylors soldater under borgerkrigen, da han som læge blev beskyldt for at behandle fjendens, Samuel Does, sårede soldater. Tidligt om morgenen den 1. august 1990 invaderede Charles Taylors soldater familiens hus. Isaac’s bror blev brutalt dræbt på dørtrinet for øjnene af Isaac og familien. Siden den dag har Isaac været på en lang rejse gennem tilgivelsens dal. 

Borgerkrigen i Liberia varede i 14 år fra 1989-2003. Under borgerkrigen mistede ca. 250.000 mennesker livet, en tredjedel af landets befolkning blev drevet på flugt og 75% af den kvindelige befolkning blev udsat for seksuelle overgreb. Langt de fleste mennesker, jeg møder på min vej, kan altså berette om forfærdelige historier, som jeg har svært ved at forstå, kan være sande. Én af dem er Isaac.

Selv den dag i dag må Isaac kæmpe for at holde tårerne tilbage, når der igen rives op i historien om hans brors død. Selv om sorgen over tabet stadig er stort, har Isaac tilgivet sin brors morder. Han blev skudt foran hoveddøren til deres hjem, mens Isaac stod lige ved siden af ham. Morderens ansigt har siden den dag været printet ind i Isaac’s hukommelse.

To år efter drabet er Isaac på vej hjem fra en handelsrejse. Forude kan han se, at en mand er kørt i stykker i sin bil. Isaac holder ind for at hjælpe manden. Da han træder ud af bilen, giver det et gisp gennem hele kroppen; nu står han for anden gang ansigt til ansigt med sin brors morder. Isaac vælger bevidst ikke at konfrontere manden med fortidens hændelse, og han hjælper ham med at reparere bilen, så han igen kan køre videre.

Dét synes jeg er vildt, og jeg måtte spørge Isaac, hvordan han kunne hjælpe et menneske, der har gjort ham så ondt. ”Det er dét, Gud gør i mig – han får mig til at tilgive. Havde jeg udelukkende handlet ud fra min menneskelige natur, havde jeg nok slået ham ihjel; men kommer min bror tilbage, hvis jeg dræber hans morder? Hvis ikke, er det ikke det værd.”

Isaac fortsætter: ”Kun Jesus kan sætte mig fri fra hadet til mine fjender. Det ville jeg ikke kunne i egen kraft. Gud vil reparere dét, der er gået i stykker i mig.”

Isaac’s historie fik mig til at tænke på historien om den barmhjertige samaritaner, som svarer på spørgsmålet ”Hvem er min næste?”. Samaritanere og jøder var fjender dengang, Bibelen blev skrevet. Til trods for fjendskab hjælper samaritaneren jøden og redder derved hans liv. Jesus viser os gennem denne fortælling, hvem min næste er: Det er den, der har brug for det.

For mig er Isaac’s historie et vidnesbyrd om, at kun Jesus kan hjælpe mig med at gå ned af tilgivelsens vej. Kun han kan hele det brudte hjerte.

Med ønsket om et godt nytår,
Nanna 

Del denne side

Nanna og Daniel Rindom Vad

Praktikant og volontør i Liberia, august 2017 - januar 2018

Seneste tags

Seneste kategorier