Kulturer mødes over græsslåning

Til tider sker det, at vi kan blive forbavset over, hvor vi får lov at opleve kulturmøderne. 

Hernede er vi lidt i øjnefaldene. Der bliver lagt mærke til os – for vi er de “nye hvide.” Det skal vi lige vende os til. Vi bliver ofte mindet om, at vi ikke er en integreret del af den liberianske kultur.

Nogle gange får vi lov til at opleve kulturmødet på tidspunkter, hvor det er lidt uventet. En varm og solrig dag mellem jul og nytår, for at være helt præcis.

Vi havde fået fat i en motordreven plæneklipper, så det høje græs kunne bekæmpes. Jeg var så optaget af min græsslåning, at jeg ikke ænsede, at der lige pludselig stod tre drenge i haven. De stod på sikker afstand og iagttog, hvad der foregik.

Først blev jeg lidt paf. Derhjemme i Danmark er ligusterhækken så høj, at det er yderst sjældent, at en sådan situation opstår. Og selv om vi har været på kulturtræningskursus i England, så oplevede jeg mig ikke lige trænet til den her situation.

Jeg spørger, hvad de synes om den. Det er jo drenge. Og motorer er fede, uanset hvilken kultur, man kommer fra – var mit rationale. Nok var de modige nok til at bevæge sig ind i min have, men de havde ikke modet til at svare.

“Vil I prøve”, spørger jeg. Og så er der hul igennem! De nikker forsigtigt. En af drengene kommer hen til mig. Jeg tænder plæneklipperen, og han begynder at kører den frem og tilbage. Når græsfanget skal tømmes, skifter turen til den næste.

Da de hver især har prøvet to gange, er plænen klippet. Men nu begynder mængden af børn at blive til en regulær folkeskare. Men vi er altså færdige nu, og der er ikke flere, der kan prøve motoren.

Ville de gøre det, hvis det var “én af deres egne”? Sandsynligvis ikke. De kom, fordi de hørte en mærkelig lyd over fra de “nye hvide”. Og selvom opmærksomheden fra tid til anden godt kan undværes, så ender det ofte, som den her situation: Det blev en god oplevelse for alle parter. De fik prøvet min plæneklipper – to gange. Og jeg fik klippet min plæne. 

Del denne side

Sissel og Thomas Nedergaard

Missionærer i Liberia

Seneste tags

Seneste kategorier