Vi er stadig i den samme kirke

Det er meget nemt at se alle de ting som er anderledes og fremmede. Men netop fordi vi er udsendt af kirken, er det netop også her, vi af og til oplever os hjemme.

Billed: Sct. John's Lutheran Church i Totota. Vores lokale kirke.

Når vi skal til gudstjeneste i Liberia, oplever vi et kulturmøde. Måden gudstjenesten er skruet sammen på er anderledes. Og menighedens aktivitet i løbet af gudstjenesten skiller sig også ud. Men der var alligevel en enkelt gudstjeneste, hvor vi ikke mærkede det så markant.

Askeonsdag.

Onsdag d. 14 februar var askeonsdag. Denne dag har de kristne tradition for at markere indgangen til den 40 dage lange faste ved at tegne et kors af aske i panden med ordene:

”Husk på menneske, at du er støv og skal vende tilbage til støvet og rejses af støvet igen”.

Til gudstjenesten mærkede vi stadig Liberias kultur meget tydeligt. Men der var alligevel noget, som gjorde, at vi følte os mere hjemme, end vi plejede at gøre.

Vi stod i en rundkreds i Sct. John’s Lutheran Church i Totota. En præst gik rundt og tegnede korset på panderne. Nu kom han til os:

”Husk på menneske, at du er støv og skal vende tilbage til støvet og rejses af støvet igen”.

De selv samme ord var blevet sagt til de øvrige deltagere for få sekunder siden. Ligeledes er de også blevet sagt til adskillige andre kristne rundt om i verdens kirker, denne eksakte dag.

Gudstjenesten denne askeonsdag var en særlig oplevelse for os, fordi formen var noget vi kunne genkende. Men også fordi budskabet var så tydeligt. Her stod vi, som fremmede vestlige mennesker i en rundkreds med Liberianere. Selv om vi, fordi vi er hvide og kommer fra Danmark, er mere velstillede end gennemsnittet i her i landet, så blev vi mindet om, at vi deler samme livspræmis og grundforudsætning:

”Husk på menneske, at du er støv og skal vende tilbage til støvet og rejses af støvet igen”.

Men det var også en påmindelse om, at vi fortsat er en del af den selv samme kirke, som sendte os ud for over et halvt år siden. Nok kan den have lidt anderledes karakteristikas – men Gud er også her den grund, der bærer det hele. 

Del denne side

Sissel og Thomas Nedergaard

Missionærer i Liberia

Seneste tags

Seneste kategorier