2. generationskirker (del 2 af 2)

Etiopierne bygger når der er råd til det. Har man penge, så lægger man lidt flere sten op eller får støbt fundamentet, hvorefter byggeriet ligger stille indtil der igen er penge.

Sådan er det også for menighederne, som bygger 2. generationskirkerne. De beder Gud om hjælp og går i gang med at bygge. Et bibelvers, som vi ofte hører citeret i forbindelse med kirkebyggeri, er fra Nehemias’ bog: ”Himlens Gud vil lade det lykkes for os! Vi, hans tjenere, går i gang med at bygge,…” (Neh 2,20), hvor de tilbagevendte israelliter er i gang med at genopbygge Jerusalem. Også det var op ad bakke og menneskeligt en umulig opgave. Etiopierne stoler også på, at Gud vil velsigne og lade byggerierne lykkes.

Med min vestlige tilgang, så forstår jeg ikke, at de ikke budgetterer først, lægger færdige planer, får samlet alle pengene og så bygger af en omgang. Sådan ville vi gøre derhjemme. Vi lægger planer og beregner, at det kan lade sig gøre. Ellers tør vi ikke gå i gang. Måske er vi bange for ikke at kunne gøre tingene færdige og vil skamme os derved. Halvgjort arbejde kan en god vestjyde ikke have med at gøre. Hvad vil naboen ikke tænke?

Nogle gange frustrerer det mig, når jeg oplever Mekane Yesus kirkens kæmpe visioner og store ord. Jeg tænker kynisk, at ”det kan jo ikke lade sig gøre” og ofte får jeg faktisk ret. Men andre gange tager jeg helt fejl og Mekane Yesus Kirkens historie burde lukke munden på skeptikere og kynikere som mig. Jeg synes dog stadig det er svært at finde vej mellem drømme og realisme.

Måske jeg skulle begynde med at tage et skridt af gangen, ud i det ukendte, ikke beregne det hele på forhånd, men lægge det over til Gud og stole på ham. Også på at han bærer oppe, hvis mine drømme ikke lykkes.

I øvrigt: Lotte Carlsen, tidligere missionær i Etiopien og nu ansat på DEM’s sekretariatet, gjorde i går på facebook opmærksom på at Etiopierne ikke belaster driftbudgettet med kirkebyggerier. Derved kan de på trods af ekstra udgifter fortsat sende evangelister til unåede områder. Det kan vi vidst også lære af hjemme i Danmark.

Anders
29. januar 2014