Afternoon tea hos Dr. Hamlin

Jeg drikker aldrig te, men hos Dr. Hamlin drak jeg to fulde kopper. En kvinde på 93 år som har udført flere end 30.000 operationer, der har reddet kvinder fra et liv i skam og udstødelse.

En lille kærkommen ekstraopgave over de sidste par år har for mig været at besøge Dr. Catherine Hamlin på 93 år i hendes hjem på Hamlin Fistula Hospital i Addis Ababa. I går tog Liv og jeg på besøg hos hende til afternoon tea, og det var rigtig hyggeligt.

Indstillet til Nobels fredspris

Dr. Hamlin har udført flere end 30.000 fistula-operationer og grundlagt et Fistula-hospital i Addis Ababa. Fistula er en stærkt invaliderende lidelse, som opstår, når barnet under fødslen sidder fast og ikke kan komme ud. Når den fødende ingen hjælp får, så dør barnet, og når barnet endelig fødes, så beskadiges moderens underliv kraftigt, hvilket bevirker, at kvinden ikke kan holde på urin og/eller afføring. Ikke nok med at kvinden mister sit barn, samtidig begynder et liv i skam over, at hun ikke længere kan holde sig selv ren. Lidelsen har således store sociale følger og betyder ofte, at manden forlader kvinden, og hun udstødes af det sociale fællesskab. Vi kender ikke denne lidelse i den vestlige verden, fordi der altid foretages kejsersnit lang tid før, det går så galt, men ude på landet i Etiopien og andre steder i verden findes ingen hjælp. Dr. Hamlin har to gange været indstillet til Nobels fredspris for hendes indsats for at gøre heling og forsoning mulig for disse lidende kvinder.

Liv mødte menneskerne bag bogen

I januar besøgte vi Dr. Hamlin sammen med Tines forældre og hendes søn Richard gav Hamlins selvbiografi, ”By the river”, som gave til os. Liv har læst bogen og ville gerne have den signeret af forfatteren selv. Liv fik også mulighed for at spørge ind til detaljer i bogen, som hun gerne vil høre mere om, og i bilen på vej hjem talte vi om det forunderlige ved, at Gud bruger nogle mennesker på en særlig måde til nogle særligt store opgaver. For Tine og jeg er det en stor glæde, at det ikke bare er os, der berøres af de historier og de mennesker, vi møder, men at vores børn også ind i mellem får mulighed for at tage del i de sider af missionærlivet.

Sametu, den etiopiske kvinde på billedet, fortalte, at hun for 53 år siden selv fik udført fistula-operationen af Dr. Hamlin. Siden blev Sametu på hospitalet og har assisteret andre kvinder gennem deres lidelse. Sjovt var det, at Liv havde læst om Sametu i bogen og kunne huske denne kvindes historie blot ved at høre hendes navn. Hvad der forbavsede mig var, at Sametu her 53 år efter sin operation blev synligt følelsesmæssigt berørt ved at fortælle, at hun havde haft fistula. Et stærkt vidnesbyrd om hvor voldsom en fysisk og psykisk belastning denne lidelse er for disse kvinder.

To kopper te helt uden at kny

Dr. Hamlin begyndte at komme i vores internationale Mekane Yesus menighed for nogle år siden, og af et par omgange har jeg som ”præst” i denne menighed besøgt hende. Ikke at jeg egentlig fungerer som præst der, men blot at jeg løbende tager del i nogle få pastorale opgaver ud fra menigheden. Som bekendt drikker jeg aldrig te, men når jeg er på besøg hos Dr. Hamlin, så gør jeg det bestemt. Denne gang fik jeg endda to hele kopper uden at kny.

Anders Møberg, 14. marts 2017