Bedre sex i Sydetiopien

”I have seven questions. The first one is: How does a man wait for his wife to be stimulated when having sex? The second one is…” Og så lød der et højt brøl af latter fra hele forsamlingen, rød i hovedet forstummede den stakkels ungdomsleder og de cirka 60 øvrige mænd plus to kvinder havde mere end svært ved at samle sig igen.

Jeg smiler stadig over den store spørgeløst fra de 60 ungdomsledere, de fleste af dem var gifte mænd, under weekendens Cluster Training i byen Dilla, som ligger i det sydlige Etiopien. Denne Cluster Training bestod af ungdomsledere fra 5 synoder (stifter) samlet til undervisning om Youth Ministry. Også de unge fra Wabe Batu Synoden, som Promissio har meget samarbejde med, var repræsenteret med otte ledere. Om torsdagen underviste jeg om Luthersk Identitet og kontekstualisering af dette emne til etiopiske forhold i landområderne var en spændende udfordring. Fredag morgen underviste jeg så om Seksualitet med fokus på kærlighed, identitet og kønnenes forskelligheder.

Der var opstået denne specielle stemning, som der nogle gange kan opstå i en undervisningssituation, hvor emnet holder samtlige deltagere intenst nærværende og hvor der samtidig bliver mulighed for at være åben og ærlig. Der bliver sjældent undervist om seksualitet i Mekane Yesus Kirken og derfor var det ekstremt modigt af den unge mand at komme frem med sit spørgsmål foran de andre. Mit ønske var at vise, at det vidunderlige ved vores seksualitet først for alvor kan udforskes og opdages, når mand og kone møder hinanden med respekt, på lige vilkår og med mod på at opdage hinandens forskelligheder. Bl.a. sagde jeg at kvindelig omskæring, som findes i mange områder af Etiopien, er udtryk for en mandlig dominans af kvinden og undertrykkelse af hendes seksualitet. Det fik rigtig mange til at nikke og det var godt at få sat tydelige ord på.

Vi grinte meget undervejs og for mange var det ultra-pinligt blot at høre om sex og seksualitet, men både Tsegahun, leder af Kirkens ungdomsdepartment, som oversatte for mig og jeg selv, var yderst seriøse hele vejen og tog alles spørgsmål alvorligt. Så da den unge mand havde fået fremstammet alle syv spørgsmål indledte jeg med at sige, at jeg var sikker på, at hans første spørgsmål var det rigtig mange af de gifte herrer selv sad inde med og der blev da også lyttet grundigt, da jeg begav mig ud i svar. Men der skete så det, at jeg åbenbart ikke havde været praktisk nok, så af en anden ung mand blev jeg bedt om at svare på samme spørgsmål en gang til men mere i detaljer. Og denne gang lod jeg ikke nogen være i tvivl om, hvad jeg helt konkret talte om og udtrykte min mening om, hvordan man dog som mand måske kan gribe det an, hvis man gerne vil sikre at også konen får en rigtig hyggelig og kærlig oplevelse. Det var virkelig, virkelig sjovt og vi bad for at alle må lære at få et godt sexliv med sin kone – visa versa. Jeg tror de mandlige deltageres interesse for at få konkrete brugbare svar skyldes en ægte ambition om at være god og kærlig mod sin kone, men at de samtidig oplever stor mangel på konkret viden om, hvordan vores kroppe dog kan komme til at passe sammen og nå til sammen at nyde den store gave som vores seksualitet er.

Selvom jeg var overrasket over spørgelysten og ønsket om særdeles konkrete svar, så er det jo nok noget, som ikke bare etiopiske mænd i Sydetiopien kan finde på at gå og grunde over. Det er nok derimod en universel udfordring at kristne sjældent tør tale konkret om seksualitet og meget få tør spørge om, hvad de dybest set har på hjerte - sådan som ungdomslederen så forbilledligt turde gøre det.

Af Anders Møberg, Missionær og Teologisk Rådgiver i  Mekane Yesus Kirken, Etiopien.