GIV: Kun grønne sedler tæller (1 af 7)

Vi havde en speciel oplevelse ved en gudstjeneste, hvor der var indsamling. Den etiopiske prædikant opfordrede alle til at give en stor gave til kirkens arbejde. Intet unormalt i det. Men så sagde han: ”Dem som afleverer grønne sedler skal gå op først!”. De grønne sedler er etiopiske 100-birr sedler (omtrent 33 kr.) og den største af de etiopiske sedler. Efter at rigtig mange med grønne sedler havde været oppe fik dem med blå, røde og brune sedler også lov til at gå op.

Givertjeneste

Kunne du forestille dig at en præst i DK gjorde sådan? Nej, vel! Derfor gav oplevelsen også stof til eftertanke. Min umiddelbare tanke var at metoden giver alt for stor fokus på giverens formåen, men min næste tanke var, at vi på alle mulige andre måder alligevel fortæller om vores velstand. Store biler, fine smykker, lækre sommerhuse og meget andet. I Danmark er vi blufærdige, når det handler om at tale om penge, økonomi og givertjeneste*. Det er en privatsag for os. Problemet er blot, at når vi ikke taler om det med hinanden, så kan vi hver især gå og putte med vores egen givertjeneste eller manglende samme. Udkommet deraf tror jeg er, at vi giver meget lidt af det overskud vi har.

Hvor gavmilde er vi?

På Jesu tid var det også synligt, hvor meget hver enkelt gav. En dag satte Jesus sig ved tempelblokken og så at mange gav meget, men han så også en fattig enke lægge kun et par mønter i tempelblokken. Om hende sagde han: ”Denne fattige enke har givet mere end alle de andre, som lægger penge i tempelblokken. For de har alle givet af deres overflod, men hun har givet af sin fattigdom, alt, hvad hun havde, alt det, hun havde at leve af” (Mark 12).

Der er langt til, at vi danskere begynder at give af vores fattigdom og netop derfor har vi brug for større ublufærdighed, hvad givertjeneste angår. Jeg tror det kunne være godt med flere opfordringer til at give rigtig meget, når vi nu har så meget. Giv tiende af din indkomst! Giv titusinder eller hundredtusinder af kroner! Eller hvorfor ikke endnu mere, hvis du har? Grundlæggende handler givertjeneste ikke om, hvor meget vi giver, men hvor gavmilde vi er set i lyset af, hvor meget vi har.

-o-O-o-

*givertjeneste: Intern kirkelig betegnelse for at give af sine penge til godgørende, kirkelige og kristelige formål.

Anders
6. april 2013

Del denne side

Tine Møberg

Pendler-missionær i Etiopien

Seneste tags

Seneste kategorier