Hjemme på All Nations

Vicki Bjørk, vores lille pige på tre, sagde forleden: ”Hjemme på All Nations gik jeg i Chicos” (All Nations er stedet vi var 11 uger i efteråret 2012). Det gav anledning til en samtale med ungerne om ”hjem”. Hvad er hjem for os? Det er ikke helt nemt at definere.

Hverdag i Afrika

Huset vi bor i nu, området vi bevæger os i til dagligt og Addis Ababa i det hele taget er vores fysiske hjem og mange (ja tjaa hmm måske ”nogle” er bedre) dage føler vi os også hjemme her. Men det gav et sug i maven på os forældre at høre Vicki sige ”hjemme på All Nations”. Når vi andre taler om hjem, så forholder vi os primært til Danmark og dermed Dreyersvej 9 i Kolding. Her boede vi 6½ år og har mange, mange gode minder derfra. At Vicki ikke rigtigt kan huske Dreyersvej er helt naturligt, men også underligt at hun og Storm ikke fremtidigt vil have denne referenceramme. Snart vil det eneste hjem de kan forholde sig til være huset her på Mekane Yesus Seminary Compound.

Emnet og samtalen gjorde, at jeg genlæste nogle afsnit af Tines researchproject fra All Nations om Trekulturelle børn (TKB’ere). Se et lille afsnit herunder om det med, hvor hjemmet er.

Rodløshed og rastløshed

Det at være TKB-er har gjort, at jeg ser verden som mit hjem og at jeg har en tryghed i mødet med nye situationer og mennesker, specielt fra andre lande og kulturer. Det har også sine negative sider, fordi både amerikanere og udlændinge har problemer med at forholde sig til mig eftersom jeg ikke er nogen typisk amerikaner! Det vanskeligste spørgsmål at svare på er stadig, hvor jeg kommer fra. Hvor mit hjem er?

(Citat af TKB’er fra den norske bog “Hvor er hjemme”>)

Selv om den, der skriver dette har nydt godt af den tryghed en TKB-opvækst kan indeholde, berører vedkommende også to ting TKB-ere ofte har tilfælles. En dyb følelse af rodløshed og rastløshed.  To spørgsmål som TKB-ere frygter, er: ”Hvor kommer du fra?” og ”Hvor er dit hjem?”

Hele Tines researchproject om Trekulturelle børn kan downloades her: Researchproject Trekulturelle børn TPM. Der er ikke læst skriftlig korrektur på opgaven.

Anders
22. februar 2013