Hvad jeg har lært

Minimum 30 forskellige hilsner på amharisk.
– Man siger noget forskelligt afhængigt af om det er morgen, middag eller aften og afhængigt af om man taler til en mand, en kvinde, et ældre menneske eller til flere.
– Men man svarer altid det samme når nogen hilser på en, nemlig ”Jeg har det godt, takket være Gud”

At der ofte er mange ting på et menukort, man ikke kan få på restauranten.
-Vi har f.eks. prøvet at bestille pommes frites, men fik at vide, de ikke havde pommes frites. Så bestilte vi burgere og da vi fik dem var der pommes frites med.

At bestille injerra og nu faktisk få det vi gerne vil have.
-De første 2-3 gange vi bestilte injerra, den etiopiske nationalret, fik vi ikke det vi prøvede at bestille. Den ene gang fik vi slet ikke injerra, men kun 2 portioner pasta bolognese, som vi alle seks så delte og gik hjem og spiste boller bagefter.

At det i Etiopien er vigtig altid at hilse pænt på alle man møder.
-Hvis man kender folk er det vigtig at give hånd eller kindkys. Selv når man handler ind er det vigtigt at hilse og spørge folk, hvordan de har det. Når vi hilser på amharisk får vi mange smil af f.eks. kassedamen. Det ligger ikke helt til os danskere at hilse så meget, så det kan godt være lidt en overvindelse.

At Injerra er god og billig mad.
-Vi kan gå på resturent og alle seks spise os mætte for 60 kr. inkl. drikkevarer.

At myrer i køkkenet er noget man skal vende sig til.
-Nogle gange bliver det dog for meget. Så løber jeg rundt i huset med myregift og sprøjter så vi er nødt til at forlade huset og lufte godt ud.

At man nogle gange kan vente 45 minutter på sin regning.
-Der mistede min ellers så besindige mand tålmodigheden og endte med at sige til tjeneren, at hvis ikke vi fik regningen nu, så ville vi gå uden at betale.

At man overraskende hurtigt kan vænne sig til, der er nogen der gør rent og vasker tøj for os.
-Vi når aldrig at bruge alt det tøj vi har, for her bliver der vasket løbende. Da jeg stod for vasketøjet, blev der vasket storvask, når vi var ved at løbe tør for rent tøj.

At køre bil i kaotisk trafik, hvor der vist ikke er andre færdselsregler end ”kør når du kan”
-Man skal f.eks. undvige mennesker, hunde, får, heste, æsler mm. på vejene.
-Når man kører gennem et kryds er der sjældent nogle der har forkørselsret. Her er det den der kommer først, der har forkørselsret.

At færdselsbetjente ikke nødvendigvis er nogen hjælp i trafikken.
-I Danmark er det meget tydeligt, hvem der må køre, når en færdselsbetjent en sjælden gang står i et kryds og dirigerer. For mig at se fægter politet her i Addis med armene i alle retninger, så det for mig er lige så godt at kigge på, hvad bilen foran gør.

At vi ikke er en del af mængden, men altid skiller os ud.
-Der er ikke mange mennesker som os i gadebilledet, så folk kigger meget på os og især på børnene.
-Storm er begyndt at sige ”No” når de mange frimodige etiopiske kvinder kommer for tæt på. De vil nemlig ofte enten røre ved ham eller kysse ham.

At klamme edderkopper, kakerlakker, myrer, biller, firben, fluer og myg er dagligt bekendtskab.
-Børnene er allerede ligeglade med alt det kryb vi har. Ruben er begyndt at lege med edderkopperne og jagter dem rundt indtil jeg fortæller ham, at han skal smide dem ud.

At vand og elektricitet ikke er en selvfølge.
-Jeg har efterhånden lært, at har vi vand – så tag bad nu! Det er nemlig ikke sikkert, det er der i morgen.

At religion er en hel naturlig del af livet i Etiopien.
-I Danmark gør man alt for at få religion ud af det offentlige rum. I Addis omtaler man Gud hver gang manhilser på et andet menneske og man hilser mange gange om dagen her.
-Jeg var ude at køre Taxi en dag og noget af det første taxichaufføren spørger mig om, er om jeg er ortodoks eller protestant. For ham er det en selvfølge, at jeg tror.

At vi lige pludselig har en meget lille omgangskreds.
-Vores omgangskreds er pludselig meget begrænset. Men vi har heldigvis mødt mange dejlige mennesker og har også fået nye venner her.

At når en bil blinker til venstre, betyder det ikke nødvendigvis, den skal dreje til venstre.
-Når en bil skal dreje her i Addis, så blinker de nogle gange. Men selv om en bil blinker til venstre, så kan man ikke være sikker på den skal dreje til venstre. Det betyder bare, den skal dreje til enten højre eller venstre.

At man ikke behøver en undskyldning for at komme for sent.
-Her kommer man når man er klar. Men det kan også være svært at beregne tiden, for man ved aldrig hvornår man sidder fast i trafikken.

At sne og kulde er nemt at undvære.
-Jeg har ikke en eneste gang savnet sneen eller kulden, når vi har snakket med familie og venner, der kan fortælle om en meget hård vinter.
-Jeg har heller ikke savnet våde flyverdragter og våde vinterstøvler.

De lidt mere seriøse…

At vi er meget rige.
-Hver gang vi går ud af vores compound, ser vi fattige mennesker og mange der må tigge for at overleve. Det kan være en gammel mand i pjaltet tøj, der sidder op af en mur, en mor der sidder under en palme med sine små børn i slidt og hullet tøj, hvis de overhovedet har rigtig tøj på kroppen, eller en der ligger under noget plastic og sover langs vejen.

At det nogle gange kan være næsten skræmmende, hvor stor kontrasten er mellem, hvor mange penge vi har i Danmark i sammenligning med folk vi møder her.
-Når man sidder her og læser på nettet om, hvor meget ravage noget hestekød i lasagne kan give i Danmark, så forstår man at der er meget store kontraster i denne verden.

At der er meget stor forskel på rig og fattig.
-En lørdag var vi inviteret til aftensmad ved vores barnepige og søndag var vi til fastelavnsfest i den danske residens. To meget gode oplevelser, men den weekend delte vi liv med mennesker med meget forskellige vilkår.

At man her kan bo mange mennesker på meget lidt plads.
-Vores barnepige bor med mand og tre børn, i et hus der er halvt så stor som vores stue.

At vores børn får lov at møde de allerrigeste menneskers børn og de allerfattigste menneskers børn og kan blive venner med dem alle.
-Liv var en dag til fødselsdag ved den kenyanske ambassadørs datter. Der havde egen pool og til aften blev de kørt i bus til Hotel Sheraton (Afrikas fineste hotel) og spiste på restauranten der.
-Den anden aften havde jeg to etiopiske drenge med hjem efter et besøg i deres hjem. Da de hoppede ind i vores bil, stod der en stor flok af andre etiopiske børn og kiggede misundeligt på dem, fordi de to drenge skulle med os hjem og derfor skulle ud og køre i så stor en bil.

At der findes ufattelig mange forskellige mennesker.
-Vi har det sidste år mødt så mange forskellige mennesker, både mens vi var i England og her. Mange tænker og lever helt anderledes end os og hvor har vi allerede lært meget af at møde mennesker, der er så forskellige fra os selv.

Hvor privilegerede vi er ved at være født og opvokset i et land som Danmark.
-Det at være født i et land med så mange privilegier og så mange muligheder er en stor gave.

At man kan lære meget af at bo i et land som Etiopien.
-Det at bo i et land, der er så anderledes end det jeg kender, er både meget svært og meget lærerigt.

Noget har vi lært, men der er stadig meget at lære endnu…

Hvad etioperne har lært om os, kan jeg kun gisne om, men det kan vist blive til et helt andet blogindlæg…

Tine
8. maj 2013