Hvor er vi dog forskellige!

I forrige uge var jeg på retræte med 10 etiopiere. Her opdagede jeg, at vi - selvom jeg har boet her i 4½ år - stadig er forskellige, når det kommer til værelser med udsigt.

I forrige uge var jeg på retræte på et Nonnekloster sammen med 10 urbane evangelister fra Addis Ababa. Efter at have boet i Etiopien i 4½ år tænker jeg ikke længere så meget på, hvor forskellige vi er, men denne gang fik jeg igen et godt eksempel på netop det.

Et værelse med udsigt

Da vi skulle lave rumfordelingen, håbede jeg på at få et værelse tæt på søen og med udsigt. Den nonne som fordelte værelserne gav mig en nøgle og pegede ned imod søen. ”Yes!” tænkte jeg og gik ned af stien. Med mig gik Abera, en af evangelisterne, og underligt nok, så virkede han ikke særlig begejstret. Han spurgte, om jeg virkelig troede, at vi godt kunne bo hernede ved søen? Og det mente jeg nu netop godt, at vi kunne, og om ikke han var glad for udsigten? ”Jo”, sagde han, ”men de andre bor jo oppe foroven!”

Senere i gruppen snakkede vi om stedet og søen og én kunne fortælle en legende om et søuhyre, som man tidligere havde ofret til i denne sø. Så der gik ikke ret lang tid, før jeg fik at vide, at Abera altså havde været ved nonnen og fået et andet værelse tæt på de andre evangelister. En sagde til mig, at han vist var bange for, at der kunne være hyæner nede ved søen og ikke kunne lide, at gå der om aftenen.

Sammen, sammen og endnu mere sammen

Tænk sig, så forskellige vi er! For mig var det en glæde ikke at skulle bo dør om dør med alle de andre. Jeg værner om fred og ro og bare lidt privat tid uden snak og afbrydelse. Abera derimod ville nødigt være væk fra gruppen, og det med udsigt sagde ham ikke så meget. Et søuhyre og hyæner skræmmer mig ikke det store, da den ene ikke findes (:)), og de andre ikke ville kunne komme ind på compounden, men jeg tror ikke Abera vil være helt enig i den overbevisning.

Hold fast, hvor jeg ind i mellem nød at have lidt fred og ro der lidt nede ad skrænten med den gode udsigt. Etiopierne derimod elsker bare at være sammen og være sammen og være endnu mere sammen. Og de kan få det helt dårligt, hvis de bliver afskåret fra at være sammen med gruppen.

Anders Møberg