Innovation skaber arbejde for gadens unge

At finde arbejde til de fattigste på gaderne i Addis Ababa er utrolig svært, men mange er kreative i forsøget på at få en indkomst. Små drenge sælger trækviste, som man kan bruges til at ”børste” tænder med. Kvinder laver kaffe på kande og har derved et lille mobilt kaffesalg. Unge mænd går rundt i boligkvartererne og sælger koste og gulvskrubbere. Og i Etiopien skal skoene være rene, så de der har penge vil gerne betale for en jævnlig skopudsning.

Forleden stødte jeg på en super kreativ idé. En mand på gennemrejse oplevede den iver, som den unge knægt, der pudsede hans sko, lagde i arbejdet. Samme dag havde han hold i nakken og tænkte: ”Bare den unge mand dog kunne bruge sin iver på at få min nakke på plads.” Og så var idéen skabt! En idé til at få flere i arbejde.

Manden præsenterede idéen for organisationen Win Souls for God, som straks tog den til sig og udviklede på den. Mobile Massage er nu blevet et lille firma, som uddanner massører, giver dem en kittel og koordinerer indsatsen, så massørerne nu tager ud til firmaer og tilbyder fem minutters massage til hver medarbejder i arbejdstiden. Servicen foregår kun i åbne kontormiljøer, hvor der er flere tilstede og massagen er kun uden på tøjet. Prisen er under to kroner pr. minut og bliver givet som drikkepenge, så der ikke er tale om løn og ansættelsesforhold.  Massørerne kommer fra to af Win Souls for God’s projekter, henholdsvis Rest Center for trængte unge mænd og Deborah Centret, for unge tidligere prostituerede kvinder og det center Promissio har støttet igennem en årrække.

Idéen er genial, fordi den ikke kræver særlig store forkundskaber, men alligevel kan give en væsentlig indkomst for et ungt menneske, som ikke tidligere har lykkedes med at slå til i byen. Unge som har været meget langt ude og hvor nogle bogstavelig talt blev samlet op af rendestenen da Win Souls for God fandt dem og tog dem ind i deres arbejde.  Måske kan idéen endda eksporteres til andre storbyer med mange fattige og for lidt arbejde.

Da jeg var til partnermøde i Win Souls for God i weekenden var de unge Deborah-piger inviteret med og i pausen tilbød de massage til os deltagere.  Jeg har efterhånden besøgt centret et par gange og det var meget vigtigt for dem, at jeg også skulle masseres. Så der sad jeg pludselig og fik mine skuldre masseret af unge Tigist. Pigerne grinte over mit misforståelige amharisk, men jeg forstod dog, at de alle var meget glade for denne nye arbejdsform, som de sagtens kan se perspektiverne i.  Forhåbentlig kan dette arbejde støtte dem økonomisk i at komme videre fra Deborah-centret, når de menneskeligt og åndeligt er klar til det. Det var skønt at se dem smile og opleve deres stolthed over, at de havde lært noget nyt og brugbart.

Af missionær Anders Møberg

 

Del denne side

Tine Møberg

Pendler-missionær i Etiopien

Seneste tags

Seneste kategorier