Man er vel altid lidt kongelig

Eller også bliver man det når man kommer til Etiopien som missionærer! 

Sidste år var Prinsesse Marie på besøg i Etiopien, og vi fik lejlighed til at komme til reception på Den Danske Ambassade sammen med Per og Anne Grete Rasmussen, som var her dengang. I sidste uge kom kronprinsesse Mary så til Etiopien for at se på forholdene for de mange afrikanske flygtninge i Etiopien og se på forskellige NGO’ers arbejde imod omskæring af kvinder.  Vi var inviteret til reception på Ambassaden sammen med vores kollegaer, Arne og Inger Holmgaard, og vores nevø, Rasmus, som besøger os for tiden.

Ambassadøren spurgte om Tine og jeg ikke havde lyst til at få en samtale med kronprinsessen, så meget elegant fik han præsenteret os, og vi fik en kort samtale med hendes kongelige højhed om vores og Promissios arbejde i Etiopien. Til sidst fik vi også lov til at tage et billede af kronprinsessen sammen med Tine, så det endte med at blive en god ekstra oplevelse til missionær-scrapbogen! Tænk sig at man skal rejse til Etiopien for at blive halvroyal! (Anders)

Nordic

Jeg er inde i en både travl og spændende periode i mit arbejde på Nordic Medical Centre. På grund af etiopisk bureaukrati blev vi desværre ikke klar til at åbne lægeklinikken i starten af januar som planlagt. Vi har nu i stedet åbnet Viking Clinic, som er en mindre lægeklinik, for at have et tilbud indtil vi kan åbne NMC.

Lige nu går tiden med at træning af sygeplejersker. Vi skal åbne vores Emergency Call Centre somsvarer til at ringe 112 i Danmark. Vi bruger et internationalt godkendt system til at besvare folks opkald og vurderer om der skal sendes en ambulance ud. Det betyder at vi også er i fuld gang med at træne sygeplejersker til at køre ud med ambulancerne. I denne weekend startede vi også oplæring af Aviation sygeplejersker. Dvs. sygeplejerske der kan tage med fly ud og hente patienter i Etiopien og bringe dem tilbage til Addis, eller være med i flyet hvis vi evakuerer syge ud af landet.

Så det er en spændende tid og mange store opgaver der ligger foran os på Nordic. (Tine)

Tsælåt 2015

Tsælåt hvad for noget!?! Tsælåt er på det etiopiske sprog amharisk ordet for bøn og lovprisning, og det er lige netop det vi gerne vil når ti unge fra Indre Missions Unge kommer til Etiopien og besøger menigheden Kotebe Mekane Yesus i det østlige Addis Ababa. Det var ni dage med intens undervisning, samvær med etiopiske unge og bøn, store mængder bøn. Præsten for menigheden, Soboka Tesso, som også tidligere har været på Promissios årsmøde, har en vision om at samle vestlige unge i Kotebe, lade dem møde etiopisk spiritualitet og udruste dem til mission i Danmark. Stort var det også for deltagerne at blive bedt for af kirkens ældsteråd og derefter sendt hjem som missionærer fra Etiopien til Danmark.

Jeg var med som leder og ”tour-guide” og stod for mange af de praktiske forhold på turen. Vi boede hos et ældre etiopisk ægtepar som stillede hele deres første sal til rådighed for deltagerne. Da jeg udtrykte at vi jo ikke ville være en byrde for dem, så sagde manden: ”Hvis I på nogen måde oplever at I er en byrde for os, så har vi begået en stor fejl. Hvordan kan I være en byrde når I for os er en velsignelse fra Gud?” Så jeg fik også en etiopisk lektion om gæstfrihed med mig. (Anders)

Mekane Yesus Kirken vokser fortsat

I 2013 var der ifølge Mekane Yesus Kirkens egne optællinger lige over 6 millioner medlemmer, og tallene for 2015 er netop blevet offentliggjort. Kirken er nu på over 7,1 millioner medlemmer. Det er vildt at tænke på at kirken, i den tid vi har været i Etiopien, er vokset med 1 million medlemmer. Guds ånds vinde flyver over Etiopien, og flere og flere lærer Jesus at kende, hvilket betyder at Mekane Yesus Kirken nu er den største lutherske kirke i verden. Når jeg ugentligt bevæger mig på kirkens hovedkontor og til tider undrer mig over mængden af bureaukrati og besværligheder fra centralt hold, så fortæller disse tal mig at det ikke er vi menneskers evne til at skabe en i menneskers øjne veldreven kirke som skaber Guds kirke, men det skal Gud nok sørge for når hans tid er, og på hans måde. Det ser ud til ske i Etiopien i øjeblikket. (Anders)

Vores familie

Ungerne trives! Det er en stor ting at kunne skrive og dejligt at Gud velsigner os med forhold som gør at alle vores børn på hver deres måde trives. De er som alle andre børn, søde og flinke, umulige og larmende. Ruben har for nyligt fået nogle gode etiopiske venner i nabolaget som han spiller fodbold med og finder på drengestreger sammen med. Ved det har vi opdaget at vi før måske har undervurderet vigtigheden for ham i at have venner tæt på i hverdagen, og er bare glade for at det pludselig kom rigtig godt i gang med de lokale drenge i nærheden af hvor vi bor. Storm praler af at han ikke græder når vi går om morgenen, og efter et halvt år på den svenske var vi da også ved at håbe han snart fik det lært. Vicki ser op til Liv, og de laver hygge-krea-ting sammen. Liv er næsten teenager og en stor pige på 12.

Vi voksne i familien har haft nok at se til over de sidste par måneder, så vi har skullet koordinere dagligdagen grundigt for at få det hele til at gå op. Til gengæld har vi haft vores skønne fætter Rasmus på besøg i syv uger, og han har ofte hygget med ungerne når der lige var noget vi har skullet. (Tine)

Tak for megen forbøn og medleven fra alle jer i Danmark. Det er af stor betydning for os.

Med venlig hilsen
Tine og Anders

Forbønsemner:

  • Tak for at vi alle har det godt og trives i hverdagen.
  • Tak for at Ruben har fået godt venner.
  • Bed for vores ferie med besøg fra Danmark.
  • Bed for at Anders’ arbejde med unge i Addis over tid må bære frugt.
  • Bed for Nordic og den fortsatte opstart af sygehuset.
  • Bed for valget i Etiopien og at der må være fred i landet.

23. februar 2015