Ruben bragte hjælp til fattige

”Far, har du nogen penge?” sådan lød det fra Ruben for nogle måneder siden. ”For vi skal lave en påske-fejring mig og mine venner!” fortsatte han. Og jeg fandt nogle penge som bidrag til projektet. Ved juletid havde Ruben og nabodrengene også lavet et julearrangement på compounden og nu ville de gentage successen.

Snart ændrede Ruben og drengene dog deres idé og fandt ud af, at pengene de havde indsamletpå compounden skulle gå til fattige og en påskeuddeling. Så de fik Tine og andre mødre til at donere aflagt tøj og de købte ris, pasta, salt, vaskepulver og meget andet for de indsamlede penge. I alt fik de samlet 10 store kasser klar til uddeling. På etiopiske langfredag blev jeg hyret som chauffør og en af drengenes far, pastor Solomon fra Mekanissa Mekane Yesus menigheden, tog med ud for at dele ud. Se billederne!

Det var en dejlig eftermiddag og Tine og jeg var meget stolte af drengene. I Danmark ville Ruben aldrig været kommet på at lave et julearrangement eller en påskeuddeling med sine danske venner, men sammen med de etiopiske venner kommer de på gode idéer til projekter. Dejligt.

Vi har i øvrigt haft en dejlig etiopisk påske. I fredags, også på etiopiske langfredag, havde vi fri og vi nød en ekstra fridag. Vi orkede ikke at tage i kirke efter nogen lidt travle uger. Så jeg gik i haven og beskar buske. Da jeg fortsatte om i gården ud mod vejen slog det mig pludselig: ”Ups det er jo Langfredag i dag! Man går da ikke i haven Langfredag”. Og hurtigt fik jeg pakket sammen og ryddet væk. Ikke specielt kulturelt sensitivt af missionæren at gå i haven – altså arbejde – på en helligdag.

Lørdag fik vi besøg af svenske missionærvenner og fejrede Valborgsaften med dem. En svensk forårsfest.  og vi sang svenske forårssenge om, at vinteren ovre og træerne sprunget ud. I Addis er det hele grønt for der er regntid og i Sverige har de lige haft sne som i Danmark, men sjovt alligevel at få lidt svensk kulturprægning!

Sent lørdag aften tog jeg og Ruben hen til den lokale Mekane Yesus Kirke, hvor der var ”All night Easter service”. Ruben ville være sammen med drengene og var i kirken hele natten. Det endte dog vist med, at de sov på stolene op af hinanden, men det havde været sjovt at være hjemmefra en hel nat. Kl. 5 – tidlig morgen - stod Liv og jeg op og tog hen til kirken for at deltage i den alle sidste del, hvor det ender med at alle går ud til den gryende morgen med stearinlys i hånden og der bliver råbt, at Jesus er opstået.  Derefter tog vi Ruben med hjem og sov nogle timer forud for gudstjeneste kl 11.00 i vores lille internationale Mekane Yesus kirke.

Det blev en dejlig gudstjeneste, som det denne gang var min opgave at lede og der var både nadver og dåb. Det er første gang jeg har døbt nogen i min tid i Etiopien, så det var en dejlig oplevelse. Drengen var 6 år og faderen mente, at det var på tide at han skulle døbes, så det fik vi gjort. Dejligt med endnu et medlem i Guds mangfoldige kirke.

Efter gudstjenesten tog vi ud til vores tidligere hushjælp, som nu arbejder på Nordic. Hun serverede festmad for os! Stærk doro wot (etiopisk specialitet) og de havde netop slagtet en ko i gården. De havde håbet, at vi var kommet lidt før, så vi også kunne se den blive slået ned og slagtet, men vi nåede det ikke. Pigerne i familien kunne ikke blive enige med sig selv om de var ærgerlige over det, men Storm og jeg ville gerne have set det. Ruben sov stadig hjemme efter nattens begivenheder.

Til højtiderne er det endnu sjovere at bo i en fremmed kultur. Der er hektisk aktivitet, folk er glade og der er fest stemning.

Jesus er opstået!