Så er jeg alligevel racist!

Adskillige gange har jeg holdt i kø på netop det sted, hvor billedet er taget. Der er kø hver dag klokken 15.oo.

I begyndelsen undrede jeg mig noget over, hvorfor bilerne får lov til at holde parkeret der, endda nogle dage i tre lag, således at der kun er en bane åben for de forbipasserende biler. Men så en dag regnede jeg den ud. Mænd med arabisk hovedbeklædning kom ud af bilerne og løb ned mod kvarteret bag ved. De skulle til bøn i Moskéen!

“Typisk!” tænkte jeg, “så kan vi andre holde her og glo! Hvorfor gør betjentene ikke noget ved det? Hvor er de muslimer dog også ignorante overfor alle vi andre!” Indrømmet, sådan var mine første tanker.

Men som den nye missionær jeg er, opdraget til at lade mine egne kulturbriller falde, ræsonnerede jeg en smule videre. Hvordan mon min reaktion havde været, hvis det var folk fra Mekane Yesus Kirken, som parkerede midt på vejen for at komme til bøn. Så havde jeg tænkt: “Nej, hvor sejt! Hvilken entusiasme. Skidt da med lidt kø, når det skyldes at kristne samles for at bede!”

Gør min reaktion mig så til racist? Ja tja, nej måske ikke helt, men noget i den retning alligevel. Det minder mig i hvert fald om, at jeg er en skidt fyr og at jeg til stadighed skal tage mig sammen for ikke at lade mine fordomme tolke verden. Min fordel er lige nu, at jeg bevæger mig i en for mig ny kultur og derfor indstillet på at lære og forstå. Det er jeg ikke Danmark. I Danmark kender jeg tingene, jeg er hurtig til at dømme alt, som er anderledes eller ikke passer ind i mit billede af godt og skidt. Det kræver virkelig en indsats at møde alt og alle med ønsket om at forstå og ikke dømme på baggrund af egne fordomme. At nå dertil begynder ved at stille gode åbne spørgsmål.

Anders
26. september 2013