Hold fokus

Fortæl hvad det er du vil sige - sig det - og sig det så igen.

Spot dit hovedbudskab

Begynd med en brainstorm om hvad der skal være hovedbudskabet i det du gerne vil formidle på mødet.
Hvad synes du det er vigtigt at de hører? Hvad er det du brænder for? Og hvad tænker du at de kunne være interesserede i at høre om og have gavn af at høre om?
Når du er nået frem til hvad hovedbudskabet skal være, så hold fokus på det i forberedelsen, sådan at det er det budskab der kommer til at skinne igennem - og lad de forskellige elementer i mødet samle sig omkring det hovedbudskab. Hvis du har forskellige hovedbudskaber og for mange forskellige pointer, så drukner de nemt, og folk ender med ikke at kunne huske noget af det alt sammen bagefter.
Så arbejd på at holde fokus og med at brænde igennem med det du synes, det er allervigtigst at få formidlet, så er der også en god chance for at tilhørerne bagefter kan huske hvad det var aftenen handlede om.

Kom godt i gang

Arbejd særligt med hvordan du begynder det du skal sige. Indledningen skal vække folks opmærksomhed og give dem fornemmelsen af at man har noget at sige som er relevant for dem. Får du folk med fra begyndelsen, har du vundet rigtig meget.

Noget at se på?

Overvej om du skal give dine tilhørere noget at se på mens du taler: billeder, video, powerpoint, en dims fra Afrika. Men husk at det skal være relevant for dit budskab, og at det skal understøtte det du siger - ikke stjæle opmærksomheden!

Tjek videoer og billeder her på sitet - eller på Youtube: her eller her.

Hold en generalprøve

Når du har skrevet/forberedt det du vil sige, så old en generalprøve, enten bare for dig selv eller få en anden til at høre det. Dels finder man ofte ud af, når man siger tingene højt, at der er nogle sproglige ting der skal rettes til, og dels kan man så tage tid på hvor lang tid det tager at holde det. Samtidig er det godt at øve sig i at tale tydeligt og at undgå at tale for hurtigt. Ofte vil man begynde at tale hurtigere hvis man bliver nervøs, så arbejd med at få tempoet lidt ned.