En flygtning rejser hjem

Argaw mødte Gud i en flygtningelejr og blev sendt tilbage til Etiopien, det land han var flygtet fra.

Af Marianne Bach, kommunikationssekretær fra 1984-2016

- Jeg assisterede blandt andet ved aborter. Også de sene aborter hvor fosteret er så stort at man må skære det i småstykker for at få det ud af livmoderen, fortæller Argaw om sin tid som laboratorietekniker på Yirga Alem Hospital i Sydetiopien. Det var før han flygtede ud af landet.
- Jeg var ikke kristen dengang og tænkte ikke videre over det. Det var et job der skulle gøres. Men nu har jeg det rigtigt skidt med at jeg har været med til at slå børn ihjel.
I dag er Argaw selv far og har desuden ansvaret for 26 børn på et kristent børnehjem som han driver i Sydetiopien sammen med sin kone. Hans rejse til mødet med Gud førte ham rundt i verden, og Gud førte ham tilbage til Etiopien selv om han ikke ville.

På flugt

Den unge Argaw var godt tilfreds med sit liv. Han tjente gode penge som laboratorietekniker og byggede sig et hus i Yirga Alem.
Men så kom Etiopien i krig med nabolandet Eritrea i 1998, og mange unge mænd blev indkaldt til militæret – blandt dem to af Argaws brødre. Argaw ville ikke i krig, så han gav sit hus til en ven der til gengæld hjalp ham med at flygte til Ukraine. Ikke fordi han ville dertil, men det var den mulighed der var. I Ukraine søgte han visum til England og flere andre lande, men fik afslag. Uden visum til et andet land kunne han ikke rejse legalt ud af Ukraine, så til sidst lod han sig smugle ud af landet. Efter en måneds nervepirrende rejse som menneskeligt smuglergods kom Argaw til en flygtningelejr i Ungarn.

Et helt nyt liv
Mest for at få tiden til at gå, gik Argaw til de bibeltimer som en amerikansk missionær holdt i flygtningelejren hver dag.
- Der mødte jeg Jesus og fik et helt nyt liv. Jeg blev kristen, fortæller han.
Argaw fik opholdstilladelse som flygtning, og han havde forskellige opgaver som frivillig i kirken. Efter et stykke tid sørgede præsten for at han kom på en bibelskole.
- Der mødte jeg min kone, Rachel.
Rachel fra USA fortalte Argaw at hun ville være missionær i Etiopien. Det havde hun følt et kald til siden hun var 15-16 år. Hun vidste næsten intet om landet og spurgte Argaw ud om hans hjemland.
- Jeg så det som en mulighed for at være sammen med Rachel, som jeg havde fået et godt øje til, og vi snakkede i timevis. Om Etiopien, om Gud og om alt muligt andet. Jeg ville absolut ikke tilbage til Etiopien, men på den anden side: Måske var det der Gud havde en opgave til mig?
Før Rachel kom til bibelskolen, havde Argaw været med et hold derfra på en evangelisationstur til Addis Ababa. Der havde han fået nød for de mange gadebørn i byen, og nu viste han Rachel billeder af de gadebørn han havde mødt. De svarede præcist til de billeder hun havde haft i sit hoved i flere år. Det blev en bekræftelse på kaldet til dem begge.
Argaw og Rachel blev snart gift, og i 2006 flyttede de til Etiopien med lidt økonomisk støtte fra hendes menighed i USA. I Etiopien undersøgte de mulighederne, og i 2008 fik de myndighedernes tilladelse til at åbne børnehjemmet Ebenezer i Hawassa.

Redder børn

I dag er Ebenezer hjem for 26 børn. De fleste er forældreløse fra Hawassa som myndighederne har anbragt på børnehjemmet.
Otte af børnene kommer dog fra hamarstammen der hører hjemme langt sydvest for Hawassa. Deres forældre har været tvunget til at skille sig af med deres barn fordi dets første tand kom i overmunden i stedet for undermunden, som er det mest almindelige. Det opfatter hamarstammen som en forbandelse der kun kan afværges ved at forældrene dræber barnet – eller i det mindste skiller sig af med det. Gør forældrene ikke det, bliver de fuldstændigt udstødt af samfundet.
Hamarbørnenes forældre og deres lokalsamfund ved godt at børnene bor på Ebenezer.
- Vi har et godt samarbejde med myndighederne i hamarstammens område, og en af de ledende embedsmænd anerkender vores indsats for at redde disse børn. Han siger at de er hamarstammens fremtid fordi de på Ebenezer får mulighed for at gå i skole og få en uddannelse, forklarer Argaw.

29. april 2014

Del denne side
Læs også
Dagens bedeemne

MY-LINC i Addis Ababa, hvor missionærer undervises i sprog og kultur