Nu kan Yordanas slappe af

Nu har jeg et håb og ønsker at ændre mit liv, siger Yordanos Hailu der var prostitueret indtil for to måneder siden.

Af Hanna Rasmussen, Afrika InTouch

Yordanos Hailu er en af pigerne på Deborah Centeret, som er Win Souls for Gods projekt for prostituerede i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa. Hun er 17 år og har kun været i projektet i to måneder da jeg møder hende, så hun tænker stadigvæk på sig selv som prostitueret. Yordanos kan være i projektet i et år og dermed arbejde med sit syn på sig selv og få et fundament til at ændre sin fremtid.

Smidt ud af skolen
Yordanos er en smilende og glad pige der formår at fortælle sin barske historie med humor.
- Jeg voksede op sammen med min bedstemor i det sydlige Etiopien indtil jeg var otte år. Så hentede min mor mig, og vi flyttede til Addis Ababa. Her begyndte jeg at gå i skole. Jeg var meget uartig og blev tit smidt ud af skolen fordi jeg kom op at slås og stod på bordene. Jeg har gået i fire forskellige skoler, fortæller hun.
- På min vej til skole mødte jeg en flok piger som var lidt ældre end mig. Dem lærte jeg at kende fordi jeg gik forbi dem hver dag. De var prostituerede. Min mor ønskede at jeg skulle gå i skole og få en uddannelse, men en dag hvor vi havde skændtes, løb jeg væk hjemmefra. Min mor slog mig også nogle gange. Jeg løb hen til de andre piger, og en af dem tog sig af mig. Hun ønskede ikke at jeg skulle kende til deres job.

Begyndte med en voldtægt
- En dag blev jeg voldtaget af en kunde. Han blev min kæreste og købte tøj og mad og sådan noget til mig. Jeg fandt ud af at voldtægten var arrangeret af en af pigerne, og så begyndte jeg at arbejde sammen med dem. Jeg var 15 år på det tidspunkt, siger Yordanos.
- Jeg var meget smuk dengang og kunne stadig forsvare mig selv. Jeg sloges meget og endte tit på politistationen, jeg finder mig nemlig ikke i alt. Jeg har et stort ar på hånden fordi jeg ignorerede en kunde der ønskede min opmærksomhed, og han så slog mig med en flaske. Jeg hadede arbejdet. Det værste var at skulle arbejde om natten og have sex hele tiden.
- Nu bor jeg her på Deborah Centeret og kan slappe af om aftenen. Jeg er ikke længere afhængig af khat og alkohol. Nu har jeg et håb og ønsker at ændre mit liv. Jeg vil gerne åbne en forretning, helst noget med madlavning, siger Yordanos.

8. marts 2013

Du kan støtte rehabliteringen af tidligere prostituerede piger på Deborah Center i Addis Ababa gennem Promissios projekt: Gadens børn og unge.