Piger lærer at tage ansvar

Deborah Center ruster tidligere prostituerede til at tage ansvar for deres eget liv i en ny tilværelse.

Af Marianne Bach, kommunikationssekretær fra 1984-2016

- Før boede pigerne i Deborah Center, men vi fandt ud af at den løsning ikke gav pigerne den selvstændighed de har brug for, siger projektkoordinator Sosena Shiferaw.
Deborah Center er Win Souls for God’s rehabiliteringsprojekt for prostituerede i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa. Projektet begyndte i 2008, og i de første fire år boede pigerne i projektets bygning. Tanken var at trække de tidligere prostituerede væk fra deres gamle miljø og samtidig give dem en slags helle hvor de kunne fokusere på at finde en ny identitet og få en ny retning på deres liv.
- Det fik mange af pigerne til at opføre sig som børn og ikke tage ansvar for noget som helst, og så blev det alt for stor en mundfuld for dem når de var færdige i projektet og pludselig skulle klare alting selv. Det ansvar kunne for mange af dem ikke løfte, forklarer Sosena.
Nogle af pigerne har dog magtet at holde fast i forandringen. For eksempel har en af dem uddannet sig som socialarbejder, og en anden er blevet sygeplejerske.
Alligevel har de første års erfaringer fået projektet til at lægge om så pigerne nu bor i deres egne hjem og kun kommer på centeret i dagtimerne. Sådan har det været siden foråret 2012, og det fungerer rigtigt fint.
- Vi ser hvordan pigerne nu bliver meget mere voksne og ansvarlige, siger Sosena.

Forandring integreres i hverdagen

Pigerne kommer på Deborah Centeret kl. 8.30. Dagens timer går dels med social træning og bibelundervisning og dels med faglig undervisning hvor pigerne får en uddannelse som frisør, kok eller syerske. 
Pigerne får mad på centeret, og de får betalt deres husleje og udgifter til for eksempel medicin så længe de er i projektet. Det gør at de kan koncentrere sig om forandringsprocessen selv om de ikke arbejder og tjener penge.

Få falder fra

Sker det aldrig at en pige dropper ud og vender tilbage til prostitutionen?
- Jo, det sker, men sjældent. For en pige skal virkelig hade livet som sexarbejder for overhovedet at komme ind i projektet. Hun skal virkelig ville ud af prostitutionen. Men vi har eksempler på tilbagefald. For eksempel hende der ikke kom en dag fordi hun havde været på druk. Eller hende som var hos os om dagen, men solgte sex om natten fordi hun skyldte nogle penge væk og ikke så anden udvej, forklarer Sosena.
Hvad gør I så?
- Vi tager en snak med pigen når vi opdager det. Først handler det om at finde ud af om hun i virkeligheden vil ud af det gamle liv eller ej. Det ville hende med gælden for eksempel, så vi hjalp hende med at få den betalt.
- I det hele taget opfordrer vi pigerne til at fortælle os om de problemer de støder ind i – så vi kan hjælpe dem med at finde en værdig løsning. Det er også en stor og vigtig del af forandringsprocessen: At pigerne lærer og oplever at der er mennesker de kan have tillid til, mennesker som vil dem noget godt.
- Fordelen ved det nye system er at pigerne har et mere normalt liv hvor de ”går på arbejde” om morgenen og kommer hjem sidst på dagen. Det betyder blandt andet at de kan prøve deres nye identitet og livsværdier af i en hverdag i deres eget miljø, og at deres omgivelser samtidig oplever hvordan de forandrer sig. Det gør det nemmere for pigen at bevare en del af sit sociale netværk uden at blive trukket tilbage i prostitutionen, forklarer Sosena.
- Et andet plus er at vi nu også kan tage unge mødre ind i projektet. Når en mor skifter livet som prostitueret ud med en anden tilværelse, kan hun være sammen med sit barn aften og nat som andre forældre. Det giver barnet tryghed. Det gør det også når mor ikke længere drikker sig fuld eller tygger khat for at holde tilværelsen ud, siger Sosena og tilføjer at der lige nu er 11 mødre blandt de 15 piger der er tilknyttet Deborah Center.

Et farligt job

En prostitueret i Addis Ababa har fem til seks kunder om dagen. 
Kunden betaler 15-25 kr. Nogle kunder nægter at betale og truer med at slå pigen ihjel. 
Ifølge pigerne på Deborah Center er det værste dog at blive voldtaget af en gruppe mænd på gaden.

13. september 2013

Du kan støtte rehabliteringen af tidligere prostituerede piger på Deborah Center i Addis Ababa gennem Promissios projekt: Gadens børn og unge