Kirken skal have flere præster

- Vi ønsker at den enkelte kristne får mulighed for at vokse åndeligt, og at menigheder må styrkes og udvikle sig under kyndig ledelse. Derfor er teologisk uddannelse så vigtigt, siger Mekane Yesus Kirkens generalsekretær.

Af Marianne Bach, kommunikationssekretær fra 1984-2016

- Vores kirke er helt afhængig af frivillige forkyndere. Men nu forandrer verden sig hastigt, og det samme gør ideologierne og teologien. Det får folk til at stille en masse spørgsmål og udfordre kirken, og det betyder at vi er nødt til at få mange flere præster og andre medarbejdere med en god uddannelse, siger dr. Berhanu Ofgaa.
Han er præst og generalsekretær i Mekane Yesus Kirken i Etiopien og har afsat en halv time en formiddag til et interview om kirkens strategi for de næste fem år.
Som den vigtigste af strategiens målsætninger fremhæver generalsekretæren at kirken ønsker at nå ud til 30 millioner mennesker i og uden for Etiopien.
- I dag har vi 3.000 præster på landsplan. Det er allerede alt for få, og når kirken vokser yderligere, får vi brug for mange flere, så vi skal uddanne 10-12.000 nye præster i de kommende år.

Opgradere uddannelser
- Vi prioriterer at de fleste får den nødvendige uddannelse i Etiopien. Det er dyrt at sende folk på studieophold i udlandet, og der er høj risiko for at de ikke kommer hjem når de har fået deres uddannelse. Derfor er det nødvendigt at opgradere hele vores teologiske uddannelsessystem, forklarer Berhanu Ofgaa.
Kirken har fire teologiske seminarier ude i landet plus Mekane Yesus Seminariet i Addis Ababa der fungerer som en central overbygning for de øvrige uddannelser. Dertil kommer over 40 bibelskoler og kirkens teologiske fjernundervisningsprogram, TEE. Målsætningen er at udbygge alle disse institutioner så man fremover kan tilbyde uddannelser på et højere akademisk niveau end man kan nu.
- Seminariet har for eksempel allerede et masterprogram i praktisk teologi. Det skal udvides så de studerende kan tage en master i alle teologiske fag. Vi har også brug for at få uddannet omkring 200 etiopiske ph.d’er til at undervise på vores uddannelsesinstitutioner. Vi er afhængige af udenlandske undervisere, og det vil vi nok fortsat være de næste ti år frem, vurderer generalsekretæren.
- Vi er taknemmelige for at Promissio støtter vores teologiske uddannelser. Og vi håber på også at få støtte til at udbygge vores uddannelser og give stipendier til den halvdel af de studerende som lider slemt fordi de mangler penge.

14. maj 2013