Mehret-Ab har hjulpet studerende på vej gennem 29 år

"Det har været en velsignelse for mig at stå bag dem, når de studerer," siger Mehret-Ab Bereke om arbejdet som bibliotekar på Mekane Yesus-seminariet i Etiopien

Af Rikke Thomassen, freelancejournalist

Missionæren i det skjulte, kan man måske kalde Mehret-Ab Bereke. Gennem 29 år har han arbejdet som chefbibliotekar på Mekane Yesus seminariet, og herfra har han fulgt og hjulpet de teologistuderende med research og materialer.

”Jeg ser mit arbejde på biblioteket som en måde at tjene Gud, fordi jeg hjælper studerende, som kommer for at studere teologi for at blive kirkeledere, evangelister, præster med videre. Det har været en velsignelse for mig at stå bag dem, når de studerer,” siger Mehret-Ab Bereke, der ikke selv har en teologisk baggrund – foruden at have læst i Bibelen siden han var barn.

”Da jeg begyndte at arbejde på seminariet, blev jeg nødt til at gøre mig kendt med teologiske ord og termer, så jeg bedre kunne forstå hvad bøgerne handlede om. For en bibliotekar tager det altid noget tid, før man forstår og har det fulde overblik over den type bibliotek, man arbejder i,” siger han og føler sig heldig med at arbejde i et bibliotek med fokus på teologi.

”At jeg har arbejdet det samme sted i 29 år har også givet mig mulighed for at møde forskellig slags vidunderlig teologisk litteratur, og gennem årene har jeg lært mange af de kommende kirkeledere at kende, så jeg nu har venner og bekendte over hele landet og i udlandet,” siger Mehret-Ab Bereke.

Nyder at hjælpe studerende og ansatte

Han fortæller, at noget af det bedste ved arbejdet har været at lægge hele samlingen ind i en database.

”Det har taget mange år på grund af konstante strømafbrydelser og meget, meget svag internetforbindelse. Internet er afgørende i dette arbejde, og manglen på en god tilslutning har været en konstant hovedpine,” siger Mehret Ab Bereke og fortsætter:

”Ud over dette har jeg virkelig nydt det, når vi får nye bøger, og jeg kan katalogisere disse og gøre dem klar til vores brugere. Og selvfølgelig nyder jeg at hjælpe studerende og ansatte, finde det materiale, de har brug for og se, at de trives i deres arbejde. Og selvfølgelig, som en bonus, mødte jeg min norske kone, Berit, dér mellem hylderne, og nu har vi været gift i næsten 14 år.”

Netop ægteskabet med Berit Østby har også været med til at styrke Mehret-Ab Berekes missionær-kald.

”Det har styrket vores kald sammen, vores forhold til Mekane Yesus kirken, og det har givet os et fællesskab i Promissio, som vi virkelig sætter pris på. Vi har været i Danmark to gange, og det har været en vidunderlig mulighed og velsignelse at besøge vores støtter og missionsvenner. At besøge mennesker i deres kirke og deres hjem giver et stærkere tilknytning og følelse af, at vi udfører missionsarbejdet sammen,” siger Mehret-Ab Bereke og fortæller mere om at arbejde som missionær:

”Jeg tror, at hver enkelt kristen, hvor end han eller hun er, uanset hvilken profession, de har, er kaldet til at reflektere Jesus i deres liv, og det er et missionsarbejde, vi alle er kaldet til. Så på den måde, er jeg også en missionær gennem min profession og på mit arbejde. Men ikke kun på mit arbejde. Også efter arbejde, uanset hvor jeg er, hvad jeg laver, og om det er i kirken eller i samfundet.”

Mangler mennesker til at lede nye kristne

Mehret-Ab Bereke oplever, at der er meget brug for teologer fra seminariet, for Mekane Yesus kirken vokser, og der er brug for mennesker til at lede de mange nye kristne.

”Ordene i Lukasevangeliet kapitel 10, vers 2, minder os om, at høsten er klar, men arbejderne få. Det er noget, vi virkelig ser i Etiopien. Mekane Yesus kirken er nået op på 8,3 millioner medlemmer, men der er meget få mennesker til at undervise og lede dem. Så der er stor efterspørgsel på forskellige områder, og vi ønsker flere medarbejdere, både fra Etiopien og Danmark,” siger Mehret-Ab Bereke.

Mehret-Ab Bereke er chefbibliotekar på Mekane Yesus seminariet.

Berit Østby har været missionær i Etiopien siden 1990, først for en norsk missionsorganisation og siden 2011 for Promissio. Berit Østby er akademisk rådgiver på Mekane Yesus kirkens sprogskole, MY-Joint Language School.