Nu får jeg udrettet noget!

- Når jeg går hjem fra arbejde, føler jeg at jeg virkelig har udrettet noget. Så nu er jeg meget mere motiveret til mit arbejde end nogensinde før, siger generalsekretær James Gayflor efter de første fem måneder med kapacitetsopbygning i Den lutherske Kirkes centraladministration i Liberia.

Af Marianne Bach, redaktionssekretær fra 1984-2016

- Jeg var begravet i arbejde fordi der var rigtigt mange forventninger til hvad jeg skulle lave ene mand. De første år havde jeg ikke en gang en sekretær til hjælp, siger James Gayflor som blev generalsekretær i Den lutherske Kirke i Liberia i 2004.
Generalsekretæren har ansvar for kirkens administration og koordineringen af kirkens forskellige projekter. Desuden har han lederansvaret for alle kirkens ansatte undtagen præsterne som hører under biskoppen.
- Men siden Rie er kommet, er det hele blevet meget nemmere. Nu arbejder jeg meget bedre, jeg bliver ikke hele tiden forstyrret og kan bedre koncentrere mig om en ting ad gangen, tilføjer han med et nik over mod Anne-Marie Lukowski som han har delt kontor med siden den 1. maj i år.

Orden og planlægning
Rie er konsulent for en kapacitetsopbygning i kirkens administration. I første omgang er der sat et år af til processen, men det kommer næppe til at slå til, skønner hun.
- Da jeg kom, havde kirken et klart ønske om at vi skulle begynde med generalsekretærens kontor, så James og jeg vurderede behovene. Vi endte med en lang liste og besluttede hvor vi skulle begynde, og hvad vi skulle fokusere på. Men allerførst måtte vi gøre noget ved selve kontoret som manglede selv det mest basale udstyr. DEM bevilgede 20.000 kr. til computer, printer og et arkivskab så der kunne komme orden i alle papirerne, forklarer Rie.
Da jeg hilste på James Gayflor for fire år siden, sad han i et mørkt hul omgivet af store, vaklende papirbunker overalt. I dag er kontoret lyst og ryddeligt, og her er endda blevet plads til et skrivebord mere. På den ene væg hænger et meget stort ark med planen for hans arbejde frem til jul, og på væggen bag ham en tavle med programmet for i dag.
- Langtidsplanen gør det nemt at overskue hvad der skal ske i de kommende uger og måneder, og hvornår der er hul til at tage flere opgaver ind. Dagsplanen er en hjælp til at fokusere på det jeg skal lave, og så giver det en vis tilfredsstillelse at i alt fald de fleste punkter er vinget af når jeg går hjem, forklarer han.

1. november 2010

Anne-Marie (kaldet Rie) er socialpædagog og jurist. I Liberia var hun administrativ konsulent på Den lutherske Kirkes hovedkontor i Monrovia fra april 2010 - august 2012. Hun var udviklingsmedarbejder og udsendt af Promissio (som dengang hed Dansk Ethioper Mission, DEM) i samarbejde med Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling