Etiopisk inspiration til arbejdet med gadebørn i Gellerup

"Vi skal vise drengene i vores område, at de har masser af muligheder," siger Anett S. Christensen, der var med til en aften med Gizachew Ayka fra Win Souls for God.

Af Rikke Thomassen, freelancejournalist

Gizachew Ayka fra Win Souls for God mødtes den 15. juni med en lokal gruppe i bydelen Gellerup i Aarhus. Jakob Swartz fra Promissio er med i gruppen, som er en del af Aarhus Valgmenighed, og flere lokale fra Gellerup er med. En af dem er Anett S. Christensen, der er pædagog og forfatter – og afdelingsformand i afdeling 5, Toveshøj, i Brabrand Boligforening.

Gizachew Ayka fortalte blandt andet om arbejdet blandt gadebørn og socialt udsatte i Addis Ababa, og Anett S. Christensen oplevede, at der var meget af det, hun kunne bruge ind i arbejde med unge drenge i Gellerup.

- Måske kan man også kalde nogle af drengene i vores område for gadebørn. De har nogle forældre, som skubber dem ud af lejligheden og ikke holder øje med dem. De har ikke opmærksomhed fra deres forældre, og der er ingen voksne, der snakker med dem, siger hun og fortsætter:

- De havner i et dårligt miljø. Vi har en nogle drenge, der snart begynder at begå kriminalitet, og de er ikke så gamle, 12-13 år – og nogle endda yngre. De har brug for vores hjælp.

- Gizachew Ayka mindede os om, hvor vigtigt det er at holde fast i det, vi gør, uanset hvor hårdt det er, at man ikke får midler eller opbakning til det. At det, vi har gjort indtil videre, har været rigtig godt. Det, han gør, er noget andet, men principperne bag er de samme – vi gør det blot i to forskellige rammer, siger Anett S. Christensen.  

Rollemodeller skal give kærlighed

Lige nu arbejder hun blandt andet på at få aktivitet bygget op omkring beboerhus, så de kan lave forskellige ting sammen med børnene.

- Om det er at skrue på cykler, arbejde i haven, bage pizza, bære brænde eller andet er ikke vigtigt. Det er relationen, der er vigtig, og jeg ønsker, at vi kan give de unge opmærksomhed og kærlighed, og vi kan være rollemodeller for de unge drenge. Gizachew fortalte også om den dialog og tilgang, de har – at de giver dem chancen i stedet for at belære dem om, hvad de ikke må, siger Anett S. Christensen.

- Han lagde også vægt på, at man ikke behøver at være kristen for at gøre det, han har gjort. Han sagde, at det for ham selvfølgelig har noget med hans tro at gøre, men man kan gøre det uanset tro. Man kan som voksen tage ansvar og starte dialogen. Han bruger sig selv og giver noget af sig selv. De kan vi også gøre.

- Det er også fascinerende, at de bor på den anden side af jorden, og vi har den samme mission, trods forskelligt udgangspunkt: Ønsket om et bedre liv for den enkelte og et bedre samfund. Sådan er det også for os. Vi skal vise drengene i vores område, at de har masser af muligheder. Det er ikke så anderledes, siger Anett S. Christensen.

15. august 2016