Ny viden giver nye muligheder

På Diakonhøjskolen lærer synodepræsident Mude bati blandt andet at udvikle og organisere projekter, og det har givet ham nye idéer til konkrete projekter.

Af Rikke Thomassen, freelancejournalist

- Diakoni er meget brede, end jeg forestille mig, fortæller synodepræsident Mude Bati fra Etiopien som noget af det første, da han bliver spurgt om, hvad han lærer på Diakonhøjskolen.

Han er på et tre måneders ophold på Den internationale Linje, og her lærer han blandt andet om diakoni, lederskab, planlægning, projektledelse og evaluering.

- Da jeg kom, var min forståelse af diakoni mere smal. Det var noget med, at folk kommer til os, for eksempel i kirken, hvor vi har tiggere. De har brug for noget, og vi giver dem, hvad de har brug for. Men her er diakoni en masse ting, siger Mude Bati, der har fået flere nye idéer til, hvordan han kan hjælpe mennesker hjemme i Etiopien.

- Diakoni kan også være forsvar for mennesker, at være fortaler og støtte mennesker. Stemmeløse mennesker. Med uddannelsen her lærer jeg, hvordan jeg kan tale for dem og være deres stemme. Diakoni handler også om at være en tydelig stemme og være en stemme for dem, der ingen stemme har.

Stemme til de stemmeløse

Mude Bati har også allerede efter kun en måneds tid på studiet arbejdet med udvikling og opbygning af projekter.

- Inden jeg kom her, vidste jeg ikke, hvordan man skulle udarbejde projekter. Det har jeg fået inspiration til via undervisningen – både hvordan jeg vælger de rigtige projekter, og hvordan jeg bygger dem op. Men vi lærer ikke kun om det, vi arbejder også med konkrete projekter, som jeg kan udføre, når jeg kommer tilbage til Etiopien. Det er meget lærerigt og meget brugbart, siger han.

Lige nu tænker han særligt på det område, han besøgte sammen med Ingrid Bjerre og Anders Møberg i sommer; Dawe Serar.

- Jeg vil gerne udvikle og organiseret et projekt i det område. Her er ingen adgang til vand. Ingen regn. Og somme tider kun regn. I en måned. Mennesker lider i det område, og det er mennesker i min synode. Jeg vil udvikle et projekt og ansøge om penge til det. Jeg kan ikke forsyne dem. Men jeg kan ansøge om hjælp til, at de kan få forsyninger.

Jesus som rollemodel for ledelse

Mude Bati har været leder i mange år, og har også tidligere lært om ledelse. Alligevel synes han, at han får noget nyt med sig om ledelse.

- På studiet lærer jeg også om lederskab. Igen. Det er forskelligt fra, hvad jeg tidligere har lært. Her handler det om organisationer, forskellige typer ledelse og hvilken type der er den bedste, når man arbejder som leder i en kristen organisation. Det er ”tjener-lederskab”. Jeg skal ikke kun give ordrer. Jeg skal også selv vise det i praksis, så jeg kan sige til andre: ”Følg mig”. Det er den moderne Jesus. Han sad ved fødderne og vaskede dem. Det er rollemodellen for denne ledertype, fortæller Mude Bati, der også har konkrete tanker om, hvad han vil bruge det til, når han kommer tilbage til Etiopien.

- I Etiopien er der stadig mange, der tvinger pigerne til at blive omskåret. Det er en skadelig kulturel tradition, en skadelig praksis. Men jeg skal sige noget nu. Jeg skal fortælle mennesker, at de skal stoppe med det, og jeg skal oplære mennesker, så de kan fortælle det til andre. Og samtidig skal jeg også selv være et godt eksempel, siger han.

14. november 2016