En by fyldt med kontraster

For nylig kørte vi igennem Addis om aftenen. Det er virkelig en vild by, fuld af højhuse og lys overalt. Alt er meget storslået og flot, men det ændrer sig, når man kommer ud af centrum. Så lå mørket igen over byen.

Da vi ankom til Addis, blev vi overrasket over, hvor overvældende en storby den egentlig er. Der er blevet gjort meget ud af de store hovedgader. Der er vildt flotte lygtepæle, kæmpe højhuse og lys alle vegne, lige indtil man drejer af hovedgaden. Der er de fine asfaltveje blevet byttet ud med hullede brostensveje. Her bor folk i små og faldefærdige blikskure. Der er typisk kun et eller to værelser, hvor der kan bo store familier på meget lidt plads. Deres nabo kan så være et kæmpe hus med tykke mure omkring og sikkerheden i top.

Overvældende uretfærdighed

Det kan være meget overvældende, og ofte mærkes følelsen af uretfærdighed som en klump i maven. Der er så mange, der har brug for hjælp. Men måske er det også meget sundt, at vi bliver ramt af magtesløsheden og uretfærdigheden? Hellere dét end at gå følelsesløst gennem det hele. Det er vi stadig ved at lære at navigere i. Vi bliver især ramt af det, når man møder tiggere på gaden. Man bliver konfronteret med sin egen rigdom og den kæmpe forskel på dem og os. I hvert fald hvis man ser på vores bankkonti, men i sidste ende er vi jo stadigvæk bare mennesker. Det er måske også det, der gør det så hårdt og giver så dårlig samvittighed over ikke at give noget, men vi må stole på, at Gud passer på dem. Vi har lært en vending på amharisk, som man kan sige til tiggerne: “Må Gud give dig på mine vegne” eller “Må Gud give dig det, du trænger til.” Det giver en vis ro, og er endnu et eksempel på, hvordan Gud er en stor del af sproget. Det er også en påmindelse om at vi alle er mennesker, der har brug for støtte og håb. 

Rig på andet penge

Men rigdom handler ikke kun om penge. Her er folk virkelig rige på kærlighed, hjælpsomhed og tro. Vi skulle for nylig holde et oplæg for en af klasserne på seminaret om den danske kirke. De havde meget svært ved at forstå, hvorfor folk ikke gik i kirke, og hvordan man ikke kunne tro på noget. Tro er en kæmpe del af deres hverdag, og det er slet ikke en mulighed ikke at tro. Hvordan kommer man igennem hverdagen uden daglig bøn og bibellæsning? Her er troen virkelig en essentiel del af overlevelsen. Gud er grundlaget for alt.

Tags

Del denne side

Ida og Daniel

Ida Bust og Daniel Borg er Christian Culture Travellers i Etiopien i efteråret 2024.

Seneste tags

CCT

Seneste kategorier