Liberias store juleønske

Den 25. december fejrer kirkerne i Liberia julen i stor stil. Og i år drømmer de om en ebola-fri julefejring.

Af Jakob Swartz, sekretær for international mission

Liberia er et land i Vestafrika. Det er kommet mere i søgelyset de sidste måneder på grund af sygdommen ebola der hærger Liberia. Jeg fik en hilsen fra biskop Seyenkulo i Den lutherske Kirke sidst i november. De drømmer om en ebola-fri jul.

Jeg håber også de får en ebola-fri jul hvor de kan samles til gudstjenester uden frygt for at blive smittet.

Julen bliver fejret i kirkerne i Liberia i stor stil. Folk tager deres fineste tøj på til gudstjeneste juleaften. Den store dag er den 25. december. Kirkerne er fyldte med folk i deres fineste puds, kvinderne gerne med store hatte eller tørklæder på. Efter gudstjenesten tager familierne hjem og spiser ris, oksekød og småkager. Juledagene er familiedage, så efter middagen finder familierne gerne på at tage på tur til stranden og hænge ud eller besøge venner og slægtninge.

Liberia var indtil for ti år siden plaget af borgerkrig. Det præger stadig landet. Folk er fattige, og det lægger et ekstra pres på i juledagene. For hvis du har noget at give, forventer dine venner og familie også at du deler med dem. ”Min jul afhænger af dig”, hører man ofte i Liberia.”My Christmas is on you”. Der er en forventning om at man deler med familie og venner hvis man har penge. Pengene skal måske bruges til små gaver, men også til julemad og måske til en ny skjorte.

Promissio samarbejder med Den lutherske Kirke i Liberia for at få en ebola-fri jul. Kirken har to hospitaler, og vi støtter det ene med et beredskab til at håndtere patienter med ebola. Vi støtter også kirken til at informere om hvordan man undgår ebola. Kirken har mange års erfaring med at oplyse om sundhed fordi vi også samarbejder om et stort aids oplysnings projekt.

Vi håber og beder til en ebola-fri jul i Liberia i år.

-oOo-

Kirkerne i Botswana, Etiopien og Liberia sætter Jesu fødsel i centrum når de fejrer jul. Hvordan ser det ud med det i vores danske jul? Læs med på søndag, den fjerde søndag i advent.

Ovenstående er en del af en serie om jul i Afrika: Ved de overhovedet det er jul?

Læs de første afsnit:

14. december 2014