Promissio har åbnet ny genbrugsbutik i Skovby

Det blev en festlig dag med mange gæster og handlende, da den nye genbrugsbutik i Skovby åbnede den 7. august 2021.

Af Rikke Thomassen, journalist

”Hvor er det blevet fint!” ”Sikken forandring, det er helt vildt!”

Der var mange glade udbrud, da Promissio den 7. august 2021 åbnede en ny genbrugsbutik i Skovby vest for Aarhus, og gruppen bag projektet var tydeligvis også både glade, stolte og lettede over endelig at være nået så langt, at de kunne slå dørene op til den nye butik.

Idéen til en genbrugsbutik opstod for cirka halvandet år siden, da Galten Valgmenighed købte de tidligere brugslokaler i Skovby, som de indtil da havde lejet sig ind i. Her var plads til overs, og tanken om en genbrugsbutik opstod. Gruppen kontaktede derfor Promissio, som gerne ville medvirke.

Det blev dog en længere proces, hvor corona ad flere omgange har spændt ben for både møder og åbningen, fortæller Tuja Berg, netværkskoordinator i Promissio og en drivkraft i projektet sammen de lokale frivillige.

”Opstarten af butikken er derfor også en fortælling om viljestyrke, gå-på-mod og kærlighed til arbejdet,” siger hun.

Inger Bay Thunbo, der er en del af gruppen bag projektet og tidligere missionær for Promissio (dengang DEM), vurderer dog, at coronasituationen også har medvirket til, at det overhovedet var muligt at forvandle slagterlokalerne i den gamle brugsforretning til en spritny genbrugsbutik.

”At mange har gået hjemme i coronatiden har også frigivet ressourcer til, at vi kunne få hjælp til at få lavet alle tingene. Ellers havde vi måske slet ikke nået det,” forklarer hun.

Men de nåede det, og på dagen stod lyse flotte og højloftede lokaler klar.

Støtte et godt formål

At det netop blev en Promissio-genbrugsbutik er heller ikke helt tilfældigt, for ud over at få brugt lokalerne og skabe liv i byen, handler det også om at støtte et godt formål, fortæller Sara Dørken, som er initiativtager til projektet og tidligere har været volontør for Promissio.

”Det er rigtig dejligt, at man både kan være en genbrugsbutik og samtidig støtte noget af det gode arbejde, Promissio gør i Etiopien og Liberia. At Promissio samarbejder med lokale kirker gør, at pengene kommer rigtig langt ud, ud til dem, der har brug for dem. Det brænder jeg for,” siger Sara Dørken.

En god begyndelse

I butikken havde de frivillige også haft travlt med at gøre alt det sidste klar til åbningen, og inden snoren blev klippet af generalsekretær Frede Ruby Østergård, gik flere af de frivillige rundt med små prismærker og snakkede sammen om, hvilken værdi brændekurven, stolen, lampen, karlekammerskabet og alt det andet nu er værd. Det skal jo ikke sælges for billigt, men det er også vigtigt, at nogen har lyst til at købe.

Heldigvis havde mange lyst til at købe de mange fine varer, og kasseapparatet ringede indtil butikken lukkede klokken 14. På det tidspunkt var der solgt for i alt 10.131 kroner. Det var en rigtig god begyndelse.

Med butikken i Skovby er Promissio nu oppe på ni genbrugsbutikker. Syv af dem deles med andre organisationer, mens butikkerne i Brøndby og Skovby er Promissios egne.