Færre gaver og udhulet arvepulje strammer budget for 2024

Promissios budget i år kræver mere, end der er samlet ind i 2023, for at gå i nul. Der skal med andre ord gøres noget ekstra for at få det til at hænge sammen.

Foto fra Eteyo outreach, Gasera, Goba, der er et af de projekter, som Promissio støtter (Jesus til nye bydele).

 

Af Rolf W. Jørgensen, skribent

»Ved årsskiftet var der ikke kommet så mange penge ind på kontoen, som vi havde håbet på, så derfor ender vi med et minus i 2023,« fortæller Promissios sekretariatsleder, Per Bøndergaard.

Det betyder, at satsningen med flere udsendte missionærer i Etiopien, ikke er kommet i mål økonomisk, og hvis Promissio kan finde et missionærpar til opgaverne i Robe, vil det koste mindst en halv million oveni, så det vil i givet fald ligge et stykke ude i fremtiden.

Beskæring og øget budget

»Budgettet for 2023 var på 7.950.000 kr., og i 2024 har bestyrelsen justeret budgettet, så det lander på 8.250.000 kr. Men selv om budgettet er højere, er der alligevel nogle ting, som bliver beskåret. Det gælder for eksempel partnerstøtten, som er reduceret med 25 procent. Alle de projekter, Promissio støtter, får dog stadig penge, men altså i alt cirka 150.000 kr. mindre end de senere år, hvor den samlede støtte har været omkring 600.000 kr.,« forklarer sekretariatslederen.

»På den anden side er der skruet op for den medarbejdermæssige støtte ved at ansætte Tanja og Andreas Vilrik Bruun som undervisere i henholdsvis engelsk og teologi på Mekane Yesus-seminariet i Addis Ababa. Der bliver mindre direkte økonomisk støtte, men mere fysisk tilstedeværelse. Parret skal også hjælpe til i forbindelse med en række projekter i øvrigt, og vi glæder os virkelig meget over, at det er lykkedes at finde missionærer til de opgaver,« fortæller Promissios generalsekretær, Frede Ruby Østergård.

Arvepuljen skrumper

I 2023 arvede Promissio 25.000 kr., hvilket er markant mindre end gennemsnittet på 700.000 kr. de senere år. Det samlede beløb i puljen ved udgangen af 2023 var cirka 900.000 kr., og hvor bestyrelsen tidligere har disponeret 20 procent til drift og resten til projekter, bliver der i indeværende år kun taget 90.000 kr. (10 procent) til drift, mens 435.000 kr. går til de ekstra ansatte i Etiopien.

Generalsekretæren understreger, at hvis »vi ikke får yderligere arvebeløb i 2024, så reduceres puljen, som normalt bruges til ekstra ting, og vi må tære på den til almindelig drift. Uden arvebeløb i 2024 bliver vores likviditet også ramt, og så har vi en noget mere anstrengt situation.«

»Derfor kan det være, at vi kommer at spørge vores venner, om nogle skulle have noget fri kapital, som vi kan låne til en bedre rente for Promissio, end en alternativ kassekredit giver. Det har vi gjort før, men det er ikke en situation, vi ønsker at være i,« siger Frede Ruby Østergård.

Bragt første gang i Promissio-bladet #1 2024