Tankevækkende Liberia-løb i Gjern

Liberialøbet i Gjern sammenligner livet i Liberia med Danmark, og på turen rundt til de ti poster snakker vi både om skrald, sikkerhedsseler, vand, et godt sted at bo og en tryg familie.

Af Karen Gonge, løbsdeltager sammen med familien

En søndag eftermiddag går vi – familien Gonge – Liberialøbet rundt i Gjern. Vi har en liste med steder, hvor vi kan finde posterne, men ved ikke, hvad der venter os.

Børnene finder hurtigt den første post, der handler om affald. Vi snakker om, at vi i Danmark bor rent, og at vi ville synes, at det var ulækkert at bo et sted med masser af affald i gaderne – og for Andreas på 9 år virker det pludselig ikke så slemt, at han hver anden uge skal køre vores store skraldespande ud til vejen.

Side 11 Familien Gonge M Filter

Familien Gonge består af Andreas på 9 år, Elisabeth på 6 år, Agnes på 4 år og forældrene, Karen og Jonas. 

Børn i Liberia kan ende på gaden

Vi går videre, og på busstoppestedet finder vi en post om transport. Børnene kigger på billederne og er forargede over, at der er tre mennesker uden hjelm på én motorcykel, og at der sidder mennesker ovenpå et pakket lastvognslad – uden sikkerhedssele.

Vi bliver hurtigt enige om, at vi nødigt ville undvære vores cykler og biler, og det går også op for børnene, at denne usikre transport koster mange liv i Liberia.

Ved børnehaven presser tårerne sig på. Her læser vi om, hvordan børn i Liberia, som mister deres forældre, ofte ender på gaden, fordi der i Liberia ikke findes et system, som hjælper børnene med at finde en ny familie.

Vi husker på de børn, vi kender i Danmark, som har fået en anden familie at bo hos og taler om, at det er rigtig rart, at børn i Danmark har nogle, der passer på dem.

Kun 5-10 liter vand om dagen

Ved Gjern å finder vi en post, som handler om vand. Børnene i Liberia henter som regel vand fra kl. 6-8 om morgenen, og så har familien kun 5-10 liter vand til deling i løbet af et døgn. Hvis det gjaldt for os, så ville børnene i hvert fald gerne noget mindre i bad, siger de. Til gengæld ville ingen af dem melde sig frivilligt til at hente vand og slet ikke så tidligt om morgenen.

”Hvordan bor vi?” lyder overskriften på den næste post.

»Vi bor godt,« siger Agnes på 4 år.

Vi har så svært ved at forestille os, hvordan det er at bo i et blikskur uden vand, varme eller strøm, og det er slet ikke til at forstå, at der skal være sådan en forskel. Vi har faktisk svært ved at svare på spørgsmålet om, hvad vi helst ville undvære. Helst ikke noget!

Ansvar for at hjælpe

Løbet i Gjern giver gode refleksioner for både børn og voksne, og vi går fra løbet med en taknemmelighed over at have rettigheder, muligheder og tryghed, hvor vi bor, men også en påmindelse om, at vi har et ansvar for at bidrage til, at dem, der ikke er så heldige som os, kan få bare en smule af de goder, vi dagligt tager for givet.

Kom med på Liberia-løb i Gjern

Mangler du aktiviteter i coronatiden – og bor du i nærheden af Gjern i Midtjylland – så tag familien med på Liberia-løbet.

Det består af ti poster, som er hængt op rundt omkring i byen. Posterne finder du på dette kort: promissio.dk/gjernlob.

På hver post kobles danske livsvilkår med liberianske, og der er spørgsmål til eftertanke for både store og små