»Gud er centrum i deres hverdag«

To volontører vendte hjem fra Etiopien med noget nyt i hjertet: »Efterfølgende har vi mærket, hvordan landet har haft en kæmpe indflydelse på os.«

Billede: Ane-Sofie Nebel (venstre) og Mille Enevoldsen (højre) har været tre måneder i Etiopien med Promissios volontørprogram, Christian Culture Traveller. Det gjorde noget ved dem.

 

Af Rolf W. Jørgensen, skribent

»Når jeg tænker og snakker om Etiopien, bliver jeg helt glad inden i.« Sådan udtrykker 20-årige Mille Enevoldsen fra Hvide Sande, hvad der sker inde i hende, mens hun og hendes veninde, 21-årige Ane-Sofie Nebel fra Tørring, bliver interviewet til Promissios blad. Begge var rejst afsted med Promissios volontørprogram, Christian Culture Traveller, og tilbragte tre måneder i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa, hen over efteråret.

Undervejs og bagefter er der sket noget med dem begge.

Tro og kultur

»Jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle forvente, inden vi tog afsted – eller hvordan det ville blive. Jeg håbede nok på et eller andet, men efter vi er kommet hjem, kan jeg mærke, at der sidder noget i hjertet, som ikke var der før,« siger Ane-Sofie og fortsætter:

»Det med tro og åndelige ting var en helt almindelig del af deres hverdag, så det var meget lettere at tale om den slags, end det er i Danmark, og så er kulturen så anderledes. Alle, man møder, er bare utroligt venlige, gæstfrie og hjælpsomme.«

Mille supplerer:

»Vi talte tit om, hvordan vi blev berørt at kulturen, mens vi var i landet. Det er virkelig et imødekommende folk, og åndeligheden og Gud er i centrum i deres hverdag. For etiopiere er det almindeligt, at Gud er først i alt, hvad de laver. De stolede meget på Gud og havde tillid til ham. Det var noget, vi tog til os.«

»Jeg følte også, at vi havde mere tid til at læse i Bibelen og et rum til at tale om tro,« tilføjer Ane-Sofie.

Anderledes hverdag

Hverdagen bestod blandt andet i at undervise lokale kvinder i engelsk. Det skete fire gange om ugen. Desuden lavede de to volontører mad på Deborah Center et par dage om ugen. Deborah Center tilbyder støtte og uddannelse til kvinder, der er kommet ud af prostitution.

»Vi passede også børn for familien Bruun, der er udsendt til mission af Promissio. Dem delte vi have med.«

Desuden var der alle de andre oplevelser, som var anderledes end i Danmark.

»Trafikken var vild. De fleste biler har 20 buler, og mange af dem vil nok ikke gå igennem et synstjek i Danmark. Når vi kørte med i de små 10-personers minibusser, var det ikke ualmindeligt, at der var 15-20 passagerer,« fortæller Mille.

»Vi fik også mange grin undervejs og havde mange sjove samtaler på en blanding af den smule amharisk, vi havde lært, engelsk, tegn og fagter. En af de vigtigste sætninger, vi havde lært på amharisk, var: ‘Jeg kan kun lidt amharisk!’,« tilføjer Ane-Sofie.

Vi oplevede begge, at Etiopien på mange måder var noget helt andet end Danmark, men også et nyt hjem for os begge,« runder Mille af.

 Bragt første gang i Promissio-bladet #1 2024