Coronavirus vækker dystre minder om ebola

"Vi har bedt og bedt Gud om at flytte tilbage til vores land og gøre noget godt for dette land. Vi har i lange tider troet, at han er flyttet et andet sted hen, siden vi oplever hverdagen så hård," fortæller en af mine kollegaer.

I Liberia tager man coronavirussen alvorligt. Da jeg kom tilbage til Liberia efter juleferie og missionsretræte blev vi mødt i lufthavnen af personale iført masker og beskyttelsesdragter, der målte vores temperatur og viste os, hvordan vi skulle vaske vores hænder i klorvand, inden vi fik lov til at komme indenfor i terminalen.

Rundt i byen ved butikker og kontorer står tønder med klorvand, således at alle, der skal ind, skal vaske hænderne først for at minimere udbredelsen af bakterier.

Coronavirussen bliver taget meget alvorligt, og vi har fået at vide, at vi ikke skal tage folk i hånden, når vi ønsker at sige goddag eller lykønske med noget. Der skal være minimal kontakt med andre. Her bliver det oplyst, at man skal vaske sine hænder i minimum 20 sekunder med klorvand for at være sikker på, at det har en effekt.

Liberianerne har lært, hvor farlig en virus kan være. De oplevede ebola-epidemien i 2015, mener jeg, det var, hvor mange mennesker døde som følge af virussen. Ebola har sat dybe spor i landet. Mange børn mistede deres forældre, forældre mistede børn og familier oplevede, at næsten alle i familien døde. Når vi taler om corona bliver folk urolige, og deres oplevelser fra tiden med ebola gør dem utilpas.

Myndighederne har i dag sendt en officiel besked ud til borgerne om, at der er ingen corona-smittede personer i Liberia, og at man er yderst opmærksom på at scanne alle personer, der kommer ind i landet. Her gik der et lettelsens suk af alles læber, da der blev sagt, at Liberia er ikke ramt af corona.

”Vi takker Gud for, at vi ikke har fået denne farlige virus ind i vores land.” siger en af mine kolleger. ”Og vi har bedt og bedt Gud om at flytte tilbage til vores land og gøre noget godt for dette land. Vi har i lange tider troet, at han er flyttet et andet sted hen, siden vi oplever hverdagen så hård med mange prøvelser.”

Den sidste måneds tid har det været svært at få fat på benzin, tankstationerne er tomme og det gør, at dagligdagen er mærket af transportvanskeligheder. Liberianerne er utålmodige efter, at der bliver en bedre stabilitet i landet, således at tingene kan fungere bedre. Bilkøerne skaber kaos i byen, og folk sover i bilerne for at være helt klare, når benzinen kommer. Der siges, at skibe med benzin vil ankomme sidst i måneden, så lad os bede for Liberia; at Gud vil lægge sin fred over land og folk.

Billede 1: Bilkøer til tomme tankstationer
Billede 2: Anordning til håndvask uden for en butik

Tags

Del denne side

Elisabeth Poulsen

Missionær i Liberia

Seneste kategorier