'Til minde om dem', bog om kvinder i Mekane Yesus-kirken

Christel Ahrens har indsamlet stærke historier fra etiopiske kvinder og ønsker nu at sætte fokus på kvindelige reformatorer i Mekane Yesus-kirken.

Af Berit Østby, missionær.

For et par år siden fik jeg et telefonopkald af Christel Ahrens, som er tysk sundhedsmedarbejder i Etiopien, men har tidligere arbejdet med både tysk og norsk mission. Hun ville indsamle historier om de kvinder, hvis liv har været berørt af den etiopiske kirke Mekane Yesus-kirken og det etiopiske samfund - både etiopiere og missionærer. 

Sammen med sin veninde Ebise Ashana, som arbejder i Mekane Yesus-kirkens udviklingsafdeling fik de idéen til det, som nu er blevet til tre bøger. En bog på Amharisk om kvinder i Addis Ababa, en bog på Afaan Oromo om kvinder i den vestlige del af Etiopien Wollega, og en bog på engelsk, som udgives af det tyske forlag Lit i februar 2021, der sammensætter historierne fra de to andre bøger samt inkluderer historier fra det sydlige Etiopien, hvor Norsk Luthersk Missionssamfund arbejder. Bøgerne dækker en periode på 150 år, og handler om kvindelige reformatorere i Mekane Yesus-kirken.

Det er en bred vifte af kvinder med forskellige baggrunde, som inkluderes i bogen. Alt fra slaver til højtstående kvinder, fra analfabeter til bibeloversættere, lærere, helsepersoner, kvinder med familieansvar, kvinder som dedikerer sit liv til evangeliet, kvinder i fængsel og kvinder i ledende stillinger. 

Bøgerne på Amharisk og Afaan Oromo er trykt i Etiopien, mens den engelske udgave er trykt i Tyskland. Derfor er den en del dyrere, men Christel ønsker at sælge den til 15 Euro (112 kr.) plus forsendelse til folk, der bestiller den engelske udgave efter d. 18. december. 

Hvis du er interesseret i bøgerne, kan du henvende sig til Christel på e-mail: christel.ahrens@hotmail.com  

Til Minde Om Dem