Travl jul i Liberia

I Liberia fejrer de julen lidt på samme måde, som vi gør det herhjemme hos os, men den store forskel er, at juleaften ikke indebærer den store fejring. Den 25 december er derimod den store dag, lige i England og USA.

Jeg har spurgt nogle af dem, jeg arbejder sammen med om, hvordan de fejrer julen, og de fortæller alle nogenlunde det samme om deres julefejring rundt omkring i landet.

December måned

December er en travl måned i Liberia. Folk begynder at forberede sig tidligt og køber de ting, der er brug for. Der er dobbelt så meget trafik i gaderne og alle siger, at nu er "juletravlheden" startet, og at man må væbne sig med tålmodighed i køerne rundt omkring.

December er fyldt med forventninger. Man glæder sig til at være sammen med sin familie, og mange rejser langt for at være sammen over julen og nytåret.

Kirken fejrer også det nye kirkeår med fest og glæde. Julesange bliver sunget, og de tekster vi kender fra Bibelen, som bliver læst i forbindelse med julen, hører man også.

Nyt tøj og kirkebesøg

Til jul får man nyt tøj, hvis der er mulighed for det, og juledags morgen står man ekstra tidligt op for at gøre sig klart til at gå i kirke. Hvis man ikke råd til nyt tøj, sørger man for, at det tøj man har, er vasket og om muligt strøget, så man er ren og fin, når man møder i kirken.

Juleaftensdag og juledag

En kvinde jeg talte med sagde, at juleaftensdag for de fleste er en meget travl dag med madlavning, tøjvask og de sidste forberedelser til juledag. Nogle går i kirke, men de fleste er hjemme og forbereder til dagen efter. Tager man i kirke juleaften, har man en fin hovedbeklædning på og noget af det fineste tøj man har, men det er først selve juledag, at man tager sit nyeste tøj på.

Mine kolleger siger, at juledag er ”Den store spisedag”. Man spiser kød, fisk, kylling og ris. Alle de traditionelle retter bliver serveret den dag. Efter gudstjenesten tager folk hjem og spiser middag, men senere ud på dagen går man på besøg hos hinanden. Man bliver budt på mad i lange baner, da alle vil dele det, de har, med familie og venner.  

Dagen er også særlig for børnene, da det er lidt som fastelavn efter middagen. De tager maske på og går rundt i nabolaget og banker på døre, synger en sang og får lidt slik. Dette gentager sig for børnene igen nytårsdag. Børnene bliver meget forkælet i julen og mange får den gave de har ønsker sig.

De rige skal give til de fattige

December er også den måned som lægger pres på folk, fordi der forventes, at dem der har noget at de skal deler med andre. Man hører ofte nogen sige ”My Christmas is on you” hvilket vil sige, at min jul afhænger af dig.

Som vi alle ved er der mange fattige mennesker i Liberia, og for dem er julen kærkommen, da de ved, at der er en sandsynlighed for at de får lidt at spise i julen.

Konflikter glemmes

Julen er hjerternes fest og det er med glæde og forventning at man i Liberia ser frem til julefejringen sammen med familie og venner. Har man noget udestående med nogen så bliver det glemt i forbindelse med julen og uanset hvilke uoverensstemmelser der har været bringer julen forsoning.

Forsoningen imellem mennesker i Liberia i julen er også et billede på det Gud gav os. Jesus blev født og ved hans komme til denne jord fik vi det evige håb om lyset og opstandelsen.

Glædelig jul

Vi takker Gud for julen og for Jesus fødsel for derigennem får vi en ny mulighed, siger min kollega. Jeg ved at hvis der er problemer imellem mig og nogle andre så lægger vi stridsøksen i julen og da vi kommer ind i det nye år, er det gamle glemt og vi tager det ikke med os ind i nytårsfejringen. 

Glædelig jul kære venner, tak for forbøn, medleven og støtte til vores arbejde i 2020.

Gud velsigne jeres julefejring og det nye år der står foran os.

 

Del denne side

Elisabeth Poulsen

Missionær i Liberia

Seneste kategorier