Børn kan også gøre en forskel

Børnene i Midtjyllands Kristne Børnehave samlede 16.278 kroner ind til børn i Liberia gennem cykelsponsorløb og salg af malerier. Selvom det er et flot beløb, var fokus ikke på antallet af kroner, men på at også børn kan gøre en forskel for mennesker ude i verden.

Af Rikke Thomassen, journalist

Vi vil hjælpe andre, fordi vi kan.

Det var et af fokusområderne for Midtjyllands Kristne Børnehave i august og september 2020, da alle grupper havde Afrika-tema.

»Vi ønskede at så et lille frø hos børnene – at ”lille mig” kan gøre en forskel. Selvom jeg ikke er større, så kan jeg godt gøre noget for andre,« fortæller pædagog Annette Nykjær, der er en del af Brumbassestuen, hvor de ældste børn hører til.

Indsamling i børnehøjde

Brumbasserne blev i temaugerne forvandlet til geparder, og den 18. august cyklede de 28 børn også med gepardens kraft, da de holdt cykelsponsorløb og samlede penge ind til skolebørn i Liberia. 13.228 kroner blev det til, og selvom leder af børnehaven Christian Laugesen er stolt over beløbet, var fokus ikke på antallet af kroner.

»Jeg var med til at stå og slå streger på børnenes arme. Uanset hvor mange runder det blev til, så samlede de alle ind, og om det er to kroner pr. omgang eller 200, det er ikke væsentligt i børneperspektiv. Det var bare ”yes!” for hver omgang, og de var meget stolte,« siger Christian Laugesen.

For børn kan et indsamlet beløb dog være meget abstrakt, og derfor har det for pædagog Annette Nykjær været vigtigt at oversætte beløbet til noget, børnene bedre kunne forstå.

»Vi har snakket om, at når de har samlet så mange penge ind, er det så og så mange bøger, blyanter, farvekridt og skoleuniformer,« siger hun.

Som en del af Afrika-temaet var netværkskoordinator i Promissio Tuja Berg også på besøg en enkelt dag, hvor hun var med til at konkretisere, hvordan det er at være barn i Afrika.

Samtale er vigtigere end beløbet

Ud over cykelsponsorløbets samlede alle børnene også ind ved at male et billede på lærred, som forældrene efterfølgende kunne købe, og det gav 3.050 kroner til børn i Liberia.

Christian Laugesen fortæller, at de ved både maleri og cykelsponsorløb var meget bevidste om, at forældrene ikke skulle føle sig tvunget ind i noget, de ikke ønskede at være med til.

»Forældrene gav præcist det beløb for barnets billede, som de ville. Det vigtigste var ikke selve beløbet, men at forældrene kunne tale med deres barn om det at gøre noget godt for andre mennesker,« siger han.

Alt i alt har børnehaven gennem malerier og cykelsponsorløb samlet 16.278 kroner ind til skolebørn i Liberia. Det svarer til, at 26 børn kan få en skoleuniform, idrætstøj, taske og et sæt skolesager med blandt andet blyanter, farvekridt, lineal, bøger og notesbøger.