Den etiopiske kultur er noget helt særligt!

Den danske hygge er taget til næste niveau, hvor den etiopiske kultur, efter vores mening, lægger vægt på samvær, kvalitetstid og evnen til at se andre før sig selv.

Etiopien Hverdag i Afrika

Evnen til at deles, om det man har

En ting, vi er helt fan af ved denne kultur, er tanken om, at man aldrig bør sidde og spise alene - jo flere der kan samles, des bedre er det. Vi har fået fortalt, at små fattige gadebørn kan sidde og spise det mad, de har, men stadig kigge op på én og invitere dig til at spise med. 

Lignende har vi selv oplevet, da vi aflagde et besøg hos Deborah House, hvor én af pigerne lige var kommet hjem fra en lang arbejdsdag og skulle til at spise sin mad. Da hun havde fundet maden frem, kiggede hun på os og spurgte, om vi ville spise med? Inden vi havde set os om, havde hun sat sig imellem os, for at vi alle 3 skulle dele hendes tallerken med nationalretten injera på. En tanke vi ikke tror havde faldet os ind, men helt sikkert en ting, man kan tage ved lære af. Hernede sørger man nemlig for at dele ud af det man spiser eller åbner op for - og gerne andre før én selv. 

Derfor synes vi, det er virkelig tydeligt, at venligheden og evnen til at deles om det man har, ligger dybt i deres kultur - og endda fra barnsben, hvilket vi finder meget inspirerende. 

Se andre før dig selv

Evnen til at se og servicere andre før sig selv anser vi for endnu en etiopisk dyd, som vi på bedste vis forsøger at tage til os. Eksempelvis møder Promissios ansatte hver morgen klokken 10 til morgenkaffe i sivhytten. Her er der nybagte boller og lækker kaffe og te, men inden man tager til sig selv, sørger man for at give til dem omkring sig - og ønsker man mere af det lækre brød eller kaffe, så ser man lige, om andre ligeledes mangler at få fyldt op.

Derudover er der en indirekte forventning til, at værten har lidt lækkert til ganen at byde på, når man kommer som besøgende. Det kan være alt fra te og kaffe til en småkage - og dette er rimelig lækkert at komme til. Vi øver os derfor på at kunne give samme service tilbage til vores gæster.

Tankegangen om, at andre skal serviceres, maden skal deles samt det faktum, at man ikke bør sidde og spise alene passer godt ind i vores forestilling om, hvordan den etiopiske kultur er. I Romerbrevet kapitel 12 står der ligeledes, at man skal lægge vægt på at være gæstfrie - en ting etiopiere efter vores mening er ret gode til.

Her kommer det ikke an på at være jøde eller græker, på at være træl eller fri, på at være mand og kvinde, for I er alle én i Kristus Jesus. Gal 3,28

 

Del denne side

Mille og Ane-Sofie

Mille Enevoldsen og Ane-Sofie Nebel er Christian Culture Travellers i Etiopien i efteråret 2023.

Seneste tags

Seneste kategorier