Bønner for livet

Et pilotprojekt med kvalitetskaffe fra Etiopien skal understøtte Promissios arbejde og det livsforvandlende møde med Gud.

Af Anja Nedergaard, markedsføringskoordinator

Kaffebønner. En uundgåelig del af danskernes mellemmåltider i generationer. Og kaffe er netop også hovedingrediens i et pilotprojekt, der er ved at blive startet op i Promissio.

»Hvad har vi, som vi kan tilbyde, som også kan genere noget indtægt til Promissio? Kan vi sælge kaffe fra Etiopien?« spørger formand, Kurt Rønne, som baggrund for projektet.

Under en bestyrelsesrejse til Etiopien i efteråret 2023 mødtes bestyrelsen med samarbejdspartnerne i Dello Menna i det sydøstlige Etiopien, som har startet en kaffeplantage med Promissios hjælp. De havde en portion friske, rå kaffebønner med fra den første høst fra kaffeplantagen. Og her blev der brygget videre på ideen om at importere bønner fra de plantager, som Promissio har støttet.

Kontakt med risteri i København

Kurt Rønne har derfor sidenhen været i kontakt med både en eksportør i Hawassa i Sydetiopien og med en importør og et kafferisteri i København:

»Daniel Halalla er oprindeligt fra Etiopien, men har boet 10-15 år i Danmark, og han driver Impact Roasters. Han har tre kaffebarer, importerer bønner selv og driver eget kafferisteri,« fortæller Kurt.

På længere sigt kan Impact Roasters hjælpe Promissio med at importere bønnerne fra Mekane Yesus-kirkens kaffeplantager i Dello Menna eller andre plantager. På den måde kan Promissio hjælpe kaffeplantagen i Dello Menna og samtidig samle flere penge ind til andre projekter i Etiopien og Liberia.

I første omgang er det dog ikke Dello Menna-kaffebønner, som sælges i poserne, men derimod kvalitetskaffe fra andre kaffeproducenter i Etiopien, som Promissio har købt gennem Daniel Halalla.

»Daniel har solgt Promissio noget kaffe billigere end normalt. Det er sådan noget gourmetkaffe, og for kaffekendere har det en højere kvalitet end den almindelige discountkaffe, man køber i supermarkeder. Kaffen kommer fra Sidamo, der er et kendt kaffeområde i Etiopien, og den er ristet af Daniel selv,« forklarer Kurt Rønne, der selv har smagt kaffen og synes, at »den er særdeles god«.

Afprøver markedet – overskud går til Promissios arbejde

Salget af ‘Bønner for Livet’, som Promissio har valgt at kalde det nye initiativ, køres som et pilotprojekt. Her går overskuddet fra salget til Promissios arbejde for at se, om det er muligt for Promissio at sælge kaffe i fremtiden.

»Nu har vi købt de første 100 kilo for at se, om der er et marked for det, så det er de første skridt for at se, om det kan blive til noget godt for dem, vi arbejder sammen med, og for os i Promissio. I Daniel støtter vi desuden også en entreprenant person, som hjælper og er et samlingspunkt for det etiopiske miljø i Danmark,« siger Kurt.

En pose med 250 gram hele bønner koster 85 kr., og 500 gram koster 155 kr. Har man lyst til at købe eller videresælge, eller har man andre idéer, som kan hjælpe kaffeprojektet på benene, er man velkommen til at kontakte sekretariatet eller formand Kurt Rønne.

IMG 3351 RED

På bestyrelsens rejse til Etiopien i efteråret 2023 fik de mulighed for at se og dufte bønner fra den første kaffehøst i Dello Menna.