Etiopien fejrer jul i januar

I Etiopien følger man en anden kalender end vi gør i Danmark. Derfor fejrer man nytår når vi har september, og de fejrer jul den 7. januar. 

Af Jakob Swartz, sekretær for international mission

Der er mange kristne der faster hele dagen inden jul, for at forberede sig til julefejringen i kirken. Der er mange mennesker der klæder sig helt i hvidt tøj til julefesten. Julegudstjenesten starter somme tider allerede kl. fire om morgenen mens det er helt mørkt. Og den kan vare flere timer.

Sammen med familien spiser man et festmåltid af injerra og wott. Injerra er en slags pandekager som man bruger til at tage sovs og grøntsager med. Der er ikke så mange gaver til en etiopisk jul. Nogle gange får mindre børn en lille gave, eller børnene får nyt tøj til jul. I stedet fejrer man julen med sine venner, menighed og familie. Man synger, spiller og leger.

I en del af vores arbejde i Promissio støtter vi arbejdet blandt kvinder der ellers må leve og bo på gaden som prostituerede. Dem besøgte jeg i september. En af dem, Mekdes, fortalte hvordan hendes mor døde da hun var lille. Faderen ved hun ikke hvor er. Da hun var ni år, tog hun fra sin landsby til hovedstaden Addis Ababa for at finde arbejde. Hun kom i huset hos en familie hvor hun skulle gøre rent. Men familien behandlede hende ikke godt. Så hun løb væk. Hun endte med at bo på gaden hvor en socialarbejder støttet at Promissio fandt hende. Hun bor nu i et hus sammen med elleve andre piger.  Hun lærer hvordan man er frisør, så hun kan få sig et rigtigt arbejde. Og hun lærer at være i familie med de andre piger. De fejrede nytår i september, og pigen fortalte mig hvordan de sammen havde forberedt nytårsfesten. De havde slagtet to kyllinger og pyntet op. ”Det er første gang jeg har fejret nytår sammen med en familie,” sagde hun.

Jeg er glad for at hun også kan fejre jul med en familie i år.

-oOo-

Hvordan de fejrer jul i Liberia, kan du læse om her på siden den tredje søndag i advent.

Ovenstående er en del af en serie om jul i Afrika: Ved de overhovedet det er jul?

Læs de første afsnit:

7. december 2014