Deltager på Torvets højskole: »En bragende god idé«

I efteråret var der igen inviteret til Torvets Højskole på Virksund Kursuscenter ved naturskønne Hjarbæk Fjord.

Anders og Helga Dalgaard deltog på Torvets Højskole, og de regner bestemt ikke med at det var en éngangs-foreteelse.

 

Af Rolf W. Jørgensen, skribent

En lærer. En præst. En landmand. En diakon.

I september havde de det til fælles, at de og cirka 50 andre deltog på den årlige Torvets Højskole, der udbydes i et samarbejde mellem Israelsmissionen, Promissio og Menighedsfakultetet.

Diakonen og præsten er nærmere betegnet Helga og Anders Dalgaard fra Bjerringbro. De var med for første gang.

»Min søster har været med i en årrække, og jeg har flere gange sagt til mig selv: ‘Når jeg går på efterløn, vil jeg være med’. Det er simpelthen en bragende god idé. Jeg kan rigtig godt lide højskoletanken. Det er en spændende måde at være en del af et fællesskab,« fortæller Helga Dalgaard, der gik på efterløn for godt et år siden.

Inspiration og indsigt

I august 2023 var det Anders Dalgaard, der takkede af efter 33 år som præst, hvorefter parret flyttede til Bjerringbro – og måneden efter tog på Torvets Højskole.

»Torvets Højskole løber over cirka tre døgn, og de tre arrangerende organisationer står for undervisningen. I år var hovedtemaet »Troens mange spor«, og i løbet af dagene fik vi indsigt i det med forskellige vinkler – fx i en etiopisk kontekst, under dansk enevælde og via Paulus’ missionsrejser,« fortæller den tidligere sognepræst.«

»Vi fik noget forskelligt ud af det, fordi vi er forskellige. Det var sublime foredrag, og underviserne var både nærværende og engagerede; og så var jeg overrasket over mødet med de andre deltagere. Vi fik talt rigtig meget med andre, så der var virkelig højskole-ånd,« siger Helga, og Anders supplerer:

»Det var en fantastisk oplevelse med smuk natur og inspirerende fællesskab med mennesker fra forskellige kirkelige ståsteder i den folkekirkelige ramme. Programmet var lavet, så der også var tid til pauser og gåture ved den smukke fjord. Det kan varmt anbefales.«

Parret regner bestemt ikke med, at deres deltagelse bliver en éngangs-foreteelse.

Emnerne afgørende

Flere deltagere har da også været med før - endda adskillige gange. Det gælder fx Anna Marie og Svend Erik Lauridsen fra Uldum:

»Det begyndte egentlig lidt tilfældigt til et andet arrangement, hvor vi hørte om Torvets Højskole. Vi var netop holdt op med at arbejde, så det passede rigtig godt for os – og siden har vi været med seks-syv gange,« fortæller Anna Marie.

»Det er så spændende, at man hører noget fra tre forskellige organisationer, og at det samtidig er nogle vi gerne vil høre noget fra og støtte, gør det bare endnu bedre. Vi er heller ikke de eneste, der har været med flere gange, og det er rigtig hyggeligt at mødes igen og igen og få nogle gode samtaler, men det er emnerne for undervisningen, der først og fremmest er afgørende,« svarer Svend Erik på spørgsmålet om, hvorfor parret har været med flere gange.

Torvets Højskole bliver næste gang 23.-26. september.

Lauridsen Torvetshoejskole2023

Anna Maria Lauridsen nyder den smukke natur ved Virksund Kursuscenter, hvor Torvets Højskole finder sted.

Bragt første gang i Promissio-bladet #1 2024