Andagt: Jesus, livets kilde

Jeg har skrevet denne andagt til Lærernes Missionsforenings blad og deler den også her på bloggen, fordi vi alle kan have brug for at blive mindet om, at Jesus gerne vil give os det, vi har brug for, uanset hvem vi er, og hvor vi bor. Ingen status eller etnicitet kan stå i vejen for, at du kan møde Jesus lige præcist i dette øjeblik.

Johannesevangeliet 4,13-15:
Jesus svarede hende: »Enhver, som drikker af dette vand, skal tørste igen. Men den, der drikker af det vand, jeg vil give ham, skal aldrig i evighed tørste. Det vand, jeg vil give ham, skal i ham blive en kilde som vælder med vand til evigt liv.« Kvinden sagde til ham: »Herre, giv mig det vand, så jeg ikke skal tørste og gå herud og hente vand.«

Vi læser her om en samaritansk kvinde, som møder Jesus. Hun er ved middagstid kommet til Jakobs brønd for at hente vand. Træt af vandringen sætter Jesus sig ved Jakobskilden. Her spørger han kvinden, om hun kan give ham noget at drikke. Hun bliver forbavset, og i første omgang giver hun ikke Jesus vand, men spørger ham, hvordan det kan være, at han som jøde spørger hende, som er samaritaner, om noget at drikke.

Jesus svarer: »Hvis du kendte Guds gave og vidste, hvem det er, der siger til dig: Giv mig noget at drikke, så ville du have bedt ham, og han ville have givet dig levende vand.«

Da Jesus og kvinden har talt sammen et stykke tid, bevæger Jesus sig ind på hendes personlige liv. Han beder hende om at hente sin mand. Men kvinden fortæller Jesus, at hun ikke har nogen mand. Jesus fortæller hende nu alt det, han ved om hendes liv.

I samtalen med Jesus møder kvinden en mand, der ikke på nogen måde er fordømmende over for hende.

Han fortæller hende, at han er Messias, og ved at tage imod det vand, han kan give, vil livet aldrig være det samme. Mødet ændrer alt; kvinden lader vandkrukkerne stå og skynder sig ind i byen for at fortælle om det, hun lige har oplevet. Mange mennesker kom til tro på grund af kvindens vidnesbyrd, men ved at Jesus blev i byen i to dage kom endnu flere til tro på grund af hans ord.

Kvinden henter vand ved middagstid, det er et usædvanligt tidspunkt, da det er varmeste tid på dagen, og de fleste er indendørs i varmen. Vi kan forestille os, at denne kvinde har søgt efter nærhed og accept. Hun har ledt og ledt, men det har været på de forkerte steder. Hun har været i forskellige forhold, men det har ikke lykkedes for hende. Hun føler sig skamfuld og måske taler de andre i byen om hende. Derfor vil hun være sikker på at hun ikke møder nogen, når hun skal hente vand. Hun vælger det tidspunkt, hvor solen står højst på himlen, så det er mest sandsynligt, at hun ikke møder nogen.

Men Jesus ser kvinden, han giver sig tid og viser hende omsorg, hun ikke har mærket før. Hun forstår ikke, hvorfor han beder hende om vand, eller hvorfor han overhovedet taler til hende. Men når hun er sammen med Jesus, går det op for hende, at det liv hun lever, og det hun søger, ikke er af blivende værdi.

Mødet med Jesus ændrer alt for kvinden og for de mennesker i byen, der kom til tro. Intet blev som før, fordi de havde mødt Jesus personligt.

Måske føler du som kvinden, at det er svært at leve op til alle forventningerne. Du har prøvet at ændre situationen, men det er ikke lykkedes. Måske føler du ret og slet, at din situation er håbløs. Jesus ser, hvad du kæmper med, han ser, at du selv strider, selv om du har brug for hjælp. Han ser din sorg og han ser din bekymring. Han ser, du er træt. Men han vil så gerne, at du giver dig tid til at sætte dig sammen med ham for at høre, hvad han har at sige.

Han vil så gerne fortælle dig, at al din sorg, savn, smerte og ensomhed ønsker han at bære.

Han vil, at du skal komme til ham med alt det, dit liv indeholder og dele det med ham, således, at han kan få mulighed for at give dig nye kræfter.

Alle Guds gaver er til dig og mig i dag, Jesus vil gerne give os det, vi har brug for, uanset hvem vi er, og hvor vi bor. Ingen status eller etnicitet kan stå i vejen for, at du kan møde Jesus lige præcist i dette øjeblik.

Bed Jesus om at lære dig at komme til ham med alle ting, store som små. Tak Jesus for, at han er livets kilde og at i hans nærhed, skal du aldrig mere tørste.

Del denne side

Elisabeth Poulsen

Missionær i Liberia

Seneste kategorier